ODRON U ITALIJI 10 nestalih, žena poginula

Jedna je žena poginula, a traga se za deset osoba nakon odrona tla izazvanog obilnim kišama na južnom talijanskom otoku Ischiji, objavio je lokalni dužnosnik.

Obilne kiše i bujice pogodile su rano u subotu luku Casamicciola Terme, jedan od šest gradića na otoku, zbog čega su uslijedili poplave i urušavanje zgrada, prenosi Hina.

“Potvrđena je smrt jedne osobe, jedne žene. Osam nestalih osoba pronađeno je, među njima dijete, a još se ne zna sudbinu deset ljudi”, rekao je prefekt Napulja Claudio Palomba na konferenciji za novinare.

Nešto ranije potpredsjednik vlade i ministar infrastrukture Matteo Salvini, ujedno čelnik protuimigrantske stranke Liga, rekao je novinarima u Milanu da je potvrđena smrt osam osoba pri odronu izazvanom obilnim kišama, što je naknadno opovrgnuo ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi.

Vatrogasci izvlače stanare i traže nestale

Sedamdeset vatrogasaca radi na otoku 30 kilometara udaljenom od Napulja kako bi izvukli stanare iz oštećenih zgrada i pronašli nestale, objavila je vatrogasna brigada na Twitteru.

Snimke pokazuju debelo blato, krhotine i stijenje u mjestu Casamicciola Terme. Nekoliko automobila potopljeno je uz obalu i očito ih je oluja bacila u more.

Casamicciola Terme, turističko mjesto koje zimi ima 8000 stanovnika, pretrpjelo je 2017. godine potres u kojem su dvije osobe poginule, a 1883. mjesto je bilo sravnjeno sa zemljom u vrlo snažnom potresu.

Ischia je vulkanski otok koji svake godine privlači posjetitelje svojim termalnim vodama i prekrasnim pejzažom. Gusto je naseljen i statistike govore da je mnogo kuća sagrađeno bez građevinske dozvole, zbog čega stanarima prijete i poplave i potresi.

Godine 2006. u odronu tla poginuli su otac i njegove tri kćeri. Jug Italije, gdje se kuće često grade protuzakonito zaobilaženjem sigurnosnih propisa, podložan je odronima s fatalnim ishodima.

U 1998. godini najmanje 150 ljudi poginulo je kada je blatna bujica zasula selo Sarno nedaleko od Napulja.

NAJNOVIJE