OHR: Umjesto javnog uvida u njihov rad, političarima u RS namjeravaju dati imunitet

U zemlji s endemskom korupcijom i slabim pravosuđem, gdje političari rijetko odgovaraju za svoj rad, predloženi zakon o imunitetu RS će samo pogoršati situaciju – poručili su iz Ureda visokog predstavnika (OHR) povodom Nacrta zakona o imunitetu RS koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS i koji predviđa da zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti u RS ne mogu odgovarati za postupke u okviru svojih dužnosti.

Iz OHR-a u izjavi Feni naglašavaju da namjera koju vladajuća koalicija RS demonstrira ovim zakonom je da se političarima u RS-u da imunitet umjesto da se omogući javni uvid u njihov rad.

Ukoliko bude usvojen, ovim zakonom se proširuje krug funkcionera u entitetu RS koji se prilikom krivičnog i prekršajnog gonjenja, zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH, mogu pozvati na imunitet.

“Suradnja s OHR-om je obaveza prema Dejtonskom mirovnom sporazumu”, poručuju tim povodom iz OHR-a.

Iz američkog veleposlavstva u BiH ranije je također ocijenjeno da zakon o imunitetu RS nije u skladu s međunarodnim standardima, da podriva vladavinu prava te da će “omogućiti veću korupciju i zloupotrebu vlasti od strane zvaničnika RS“, piše Fena.

Nacrtom zakona o imunitetu RS predviđa se i njegova retroaktivna primjena od 1. kolovoza 2021. godine, datuma kada je visoki predstavnik Christian Schmidt preuzeo dužnost.

Ukoliko bude usvojen ovog tjedna, uslijedit će javna rasprava, nakon čega će u skupštinsku proceduru biti upućen i prijedlog tog zakona.

NAJNOVIJE