OKO INFLACIJE NE PRIČAJU Treća Parada ponosa posvađala SDA i oporbu

AutorHina

Treća Parada ponosa u Sarajevu, s koje su upućeni zahtjevi za prihvaćanje ove zajednice u društvu, protekla je danas bez incidenata uz snažnu policijsku zaštitu, političke prijepore te protuprosvjed s kojega se upozoravalo na nametanje LGBTIQ vrijednosti.

U povorci koja je prošla središtem grada okupilo se oko 500 sudionika kojima su se priključili i građani Sarajeva, pojedini političari i strani diplomati. Sudionici su prigodan program izveli ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, gdje su pjevali antiratne i antifašističke pjesme.

Jedna od organizatorica BiH Povorke ponosa, Dina Bajrektarević, rekla je kako je današnje okupljanje proteklo uz brojne opstrukcije zbog dodatnih mjera osiguranja.

“Danas smo svi mi šetali i šetale za sve naše obitelji. Danas smo tu da pokažemo kako vrijeme uopće nije toliko konvencionalno i tradicionalno te da je obitelj fleksibilan konstrukt koji se oduvijek gradio isključivo oko vrijednosti ljubavi, potpore i razumijevanja”, rekla je Bajrektarević.

Održan protuprosvjed


Oko okupljanja LGBTIQ zajednice podijelila se vlast u Županiji Sarajevo koju čine stranke koje su oporba SDA-u na višim razinama vlasti.

Premijer Županije Sarajevo Edin Forto iz Naše stranke izrazio je snažnu potporu Povorki ponosa te se priključio današnjoj manifestaciji. Istodobno je županijski ministar gospodarstva Adnan Delić iz stranke Narod i pravda rekao kako se protivi ovome skupu.

Zastupnik SDA u Županijskoj skupštini Haris Zahiragić najavio je kako će pokrenuti inicijativu da se zabrani višesatna blokada grada, ocjenjujući Paradu ponosa “pokazivanjem mišića manjinske politike nad građanima Sarajeva”.

Tijekom dana u Sarajevu je održan i anti-LGBT skup na kojemu se pozivalo na očuvanje tradicionalnih vrijednosti obitelji. Jedan od organizatora, profesor Islamskih nauka Sanin Musa, rekao je da se LGBT vrijednosti “nasilno, radikalno nameću” drugim građanima.

AutorHina

NAJNOVIJE