OLUJNI VJETAR – Narančasto upozorenje za Italiju, Hrvatsku i BiH

Livno, Mostar, Trebinje, Foča, Višegrad, samo su neki od dijelova BiH za koje su meteorolozi danas izdali narančasto upozorenje. Jaki udari vjetra, smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući.

Očekuju se i oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće, poručuju federalni meteorolozi. Oluja je poharala cijelu Europu. U Splitu trajekt ne može pristati u luku od udara vjetra, a Županijski centri 112 danas su zaprimili stotinjak poziva u kojima se tražila intervencija nadležnih službi, s ciljem otklanjanja posljedica nevremena, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Najveću štetu trpi priobalje. Poplavljena je gotovo cijela obala Splita. More ulazi u kafiće na Bačvicama, a Firule su u potpunosti pod morem. Obalni dio Rive i Matejuška su nepristupačni već od 5 sati ujutro.

U Italiji je nevrijeme odnijelo i nekoliko ljudskih života.

Bosanskohercegovački auto moto klub upozorava na mokar ili vlažan kolovoz, te na jake udare vjetra, kao i na učestale odrone kamenja na kolovoz.

Sutra, 6.11.2023., u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. Povremeno slabi kratkotrajni lokalni pljuskovi su mogući na području Hercegovine, zapadu i jugozapadu Bosne. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21°C.

U utorak, 7.11.2023., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i slabom grmljavinom. Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20°C.

U srijedu, 8.11.2023., u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i promjenljivo vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima. Vjetar slab južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C, na jugu do 18°C.

U četvrtak, 9.11.2023., u Bosni i Hercegovini se očekuje sunčano uz umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5°C, na jugu do 9°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15°C, na jugu do 17°C.

NAJNOVIJE