Narančasto upozorenje za BiH, udari vjetra do 70 km/h, vjetar ruši zidove i stabla u Osijeku i Zagrebu

Za veći dio Bosne i Hercegovine danas je izdato narančasto upozorenje. Za regiju Bihaća, Livna, Sarajeva, Mostara i Tuzle navedeno je da se očekuju vjetrovi jačine oko 60 kilometara na sat.

“Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući”, navodi Meteo alarm.

Za regiju Banjaluke navodi se da se očekuju udari vjetra od 40 do 70 km/h, za regiju Foče od 30 do 70 km/h, u planinama ponegdje iznad.

Za Višegrad, Tebinje i Prijedor izdato je žuto upozorenje zbog udara vjetra od 40 km/h. Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetnje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar”, navodi se u upozorenju.

Olujni vjetar od jutra u Osijeku, Zagrebu i još nekim mjestima u Hrvatskoj stvara probleme građanima i vatrogascima koji su zabilježili brojne intervencije.

Nosio je čak dijelove krove, lomio grane drveća koja su pala na automobile, pješačke prijelaze i ceste, a ponegdje su padala i cijela stabla kao u Zagrebu i Osijeku, gdje je vjetar rušio i zidove od kojih je jedan pao na automobil.

Štete se zbrajaju, srećom, ozlijeđenih zasad nema, ali valja biti na oprezu jer snažan vjetar nosi i krhotine koje također mogu biti opasne, prenosi Dnevnik.hr

Na zagrebačkoj Remizi zbog snažnog vjetra srušilo se ogromno stablo na parkingu stambene zgrade i oštetilo nekoliko automobila. Nedaleko Arene na zagrebačkoj Jaruščici vjetar je potrgao nadstrešnicu i srušio je na automobile, a srušio je i stablo na cestu na Tuškancu pa je ta ulica zatvorena za promet dok se ne raščisti do kraja.

DHMZ: Vjetar će tijekom dana još jačati

Iz DHMZ-a, koji je najavio olujan sjeverozapadni vjetar, objasnio je da je u Zagrebu uzrokovao fenski učinak – nagli porast temperature i smanjenje vlažnosti zraka.

Vjetar će, upozoravaju, jačati pa će olujnih i orkanskih udara biti u cijeloj Hrvatskoj.

Siloviti naleti i u Slavoniji: Niz naselja ostao bez struje

Osijek je također od jutra na udaru, a sve je počelo oko 8:30. Tamošnji Županijski centar 112 zaprimio je više dojava o padu stabala i telefonskih i električnih stupova na prometnice na području Osijeka, Belišća, Bizovca, Dalja i Vuke. Gotovo 15 naselja u okolici grada na Dravi je bez struje.

U Osijeku zbog olujnog vjetra lete dijelovi krova, porušio je štandove na Sajmu antikviteta i prometne znakove, a oštetio je i nadstrešnicu osječke tržnice te odnio i neke reklamne panoe, javila je reporterka Dnevnika Nove TV Marina Bešić Đukarić.

Dežurne službe su na terenu, a zasad nema dojava o ozlijeđenim osobama, kažu u Centru.

Iz osječke Gradske uprave izvijestili su da je jutros odmah angažirano 35 radnika gradskog komunalnog poduzeća Unikom na skupljanju granja po cestama, čišćenja cesta i nogostupa.

Najgore će tijekom dana biti na Jadranu na kojem se očekuju udari bure i do 150 km/h, dok se u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji očekuje jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar s udarima do 105 km/h.

Preko naših krajeva brzo se premješta hladna atmosferska fronta iza koje sa sjevera kontinenta pritječe hladan i razmjerno suh zrak te je zbog toga jako vjetrovito zbog čega je DHMZ i upozorio na probleme s vjetrom.

NAJNOVIJE