OPTUŽEN GRANIČNI POLICAJAC I CARINICI Za 100 eura pristali prebaciti preko granice dva rasna arapska konja

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Milanka Obradovića, rođenog 1963. godine u Rogatici, rukovodnog zaposlenika carinskih organa u UIO BiH, Miroslava Bovana, rođenog 1964. godine, u Konjicu zaposlenika Granične policije BiH, Nedžada Omerovića, rođenog 1974. godine u Sarajevu, zaposlenika carinskih organa u UIO BiH, te Stevana Teletina rođenog 1969. godine u Nevesinju.

Optuženi se terete da su, u mjesecu srpnju 2021. godine, kada je optuženi Teletina Stevan, pristupio na granični prelaz Vardište, te na područje Bosne i Hercegovine pokušao uvesti dva rasna arapska konja, kao robu koja podliježe carinskoj proceduri i odobrenjima nadležnih veterinarskih tijela koja optuženi nije imao, nakon što mu nije dozvoljen ulazak u BiH, posredstvom jedne osobe, počinjenjem koruptivnih radnji, narednog dana pokušao uvesti vozilo sa prikolicom, tako što je stupio u kontakt sa optuženim Obradovićem, koji je kao rukovodna osoba i vođa smjene u Carinskom referatu, iskoristio svoj položaj i utjecaj, te utjecao na ostale optužene da se navedenom dozvoli ulaz u carinsko područje BiH, bez posjedovanja potrebnih odobrenja i plaćanja carinskih dadžbina, a za navedenu koruptivnu uslugu optuženi Teletina dao optuženom Obradoviću novčani iznos od 100 eura.

Optuženi Obradović tereti se da je kao službena osoba u institucijama BiH primila novac da u okviru svoje službe ne izvrši službenu radnju koju je morao izvršiti, Bovan Miroslav kao službena osoba u institucijama BiH da je neizvršavanjem službene dužnosti drugom omogućio pribavljanje imovinske koristi, Omerović Nedžad da kao službeno lice u institucijama BiH nije prijavio kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora pet godina ili teža kazna, a Teletina Stevan dao novac da službeno lice u institucijama BiH ne izvrši službenu radnju koju je morao izvršiti.

Optuženi se terete za kaznena djela – Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem iz člana 219. zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220., neprijavljivanje kaznenog djela ili počinitelja iz člana 230. i davanje dara i drugih oblika koristi iz člana 218. iz Kazenog zakona BiH.

Navode optužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 14 svjedoka kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

NAJNOVIJE