OPTUŽEN Slovenac na tvrtku u Stocu primio 4 milijuna eura, a porez plaćao nije

Županijsko tužiteljstvo HNŽ je nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv Igora Ferjana, rođen u Ljubljani, Republika Slovenija (1963.), nastanjenog u Stocu, državljanina Republike Slovenije, zbog osnovane sumnje da je počinio produljeno kazneno djelo porezna utaja, a koju je Županijski sud u Mostaru potvrdio u cijelosti.

Naime, optužnicom se Igor Ferjan tereti da je u vremenskom razdoblju od 9. svibnja 2011. godine do 19. travnja 2018. godine kao porezni obveznik, s ciljem da izbjegne plaćanje poreza na dohodak, ne dajući zahtijevane podatke o svom stečenom oporezivom prihodu koji je od utjecaja za utvrđivanje porezne obveze, postupio suprotno odredbama Zakona o porezu na dohodak F BiH, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na dohodak kojim je propisano da se poslovnim prihodom od samostalne djelatnosti smatraju svi prihodi stečeni iz bilo kojeg izvora primljeni u gotovini, stvarima i uslugama, koji su ostvareni samostalnim ili zajedničkim obavljanjem djelatnosti, bez obzira na to da li je fizička osoba registrirana ili ne za obavljanje te djelatnosti.

“Ferjan je na svoj osobni tekući račun primio gotovinske uplate novca za razdoblje od 09.05.2011. godine do 19.04.2018. godine, u ukupnom iznosu od 4.268.070,29 Eura, što po srednjem tečaju iznosi 8.347.619,91 KM, te za tako ostvareni prihod nije podnio godišnju poreznu prijavu poreza na dohodak nadležnoj ispostavi Porezne uprave, na koji način je izbjegao platiti porez na dohodak po osnovu obavljanja samostalne djelatnosti, tako da ukupni iznos izbjegnutog plaćanja poreza na dohodak iznosi 834.762,00 KM, na koji način je stekao protupravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a istodobno za naznačeno razdoblje oštetio proračun i izvanproračunske fondove u F BiH, jer je porez na dohodak trebao prijaviti i platiti u visini od 10% od porezne osnovice i to: javni prihod proračuna Hercegovačko-neretvanske županije za novčani iznos od 509.121,34 KM i proračun općine Stolac za novčani iznos od 325.640 maraka”, navelo je Tužiteljstvo HNŽ.

Dakle, na opisani način optuženi Igor Ferjan je za sebe izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom u Federaciji, ne dajući zahtijevane podatke ili dajući lažne podatke o svom stečenom oporezivom prihodu ili o drugim činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa takvih obveza, a iznos obveze čije je plaćanje izbjegao prelazi 200.000 KM. Također, Tužiteljstvo je, sukladno Zakonu, optužnicom predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optuženog u ukupnom iznosu od 834.762 maraka.

NAJNOVIJE