OPTUŽENA OSMORKA Osim biznisa s drogom tereti ih se i za ubojstvo načelnika krima

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv osam osoba obuhvaćenih aplikacijom Sky i Anom u predmetu Dalibor Railić i drugi.

Optuženi se terete za organizirani kriminal povezan sa više teških kaznenih djela počinjenih u razdoblju od 2020. do 2022. godine, uključujući i ubojstvo načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića.

Optuženi su:

  1. Railić Dalibor, zv. “Dugi”, rođen 1985. godine u Banja Luci
  2. Miljatović Aleksandar, rođen 1988. godine u Sanskom Mostu
  3. Repajić Igor, rođen 1990. godine u Zagrebu
  4. Gredelj Haris, rođen 1986. godine u Prijedoru
  5. Vujović Mirjana, rođena 1979. godine u Bileći
  6. Simić Željko, rođen 1979. godine u Bijeljini
  7. Ivković Aleksandar, zv. “Saša”, rođen 1985. godine u Bileći
  8. Gvozden Goran, rođen 1982. godine u Bosanskoj Gradiški

U optužnici se navodi da su optuženi, nakon prethodnog međusobnog dogovora korištenjem kriptovanih aplikacija, krijumčarili opojnu drogu kokain i marihuana u više navrata, koju su krijumčarili, transportovali, skrivali i dalje plasirali na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i inozemstvu.

Nadalje, optuženi Railić se tereti da je velike iznose novca, koje je nezakonito stekao činjenjem kaznenih djela narko-kriminala, koristio za kupovinu stanova, nekretnina, skupocjenih vozila, kao i držao na bankovnim računima, te je od Suda BiH zatraženo i izvršeno blokiranje imovine optuženog, a tijekom postupka tražit će se oduzimanje cjelokupne nezakonito stečene imovine.

Optuženi Railić, Miljatović i Repajić, terete se da su, nakon što je optuženi Railić organizirao skupinu ljudi, sa ciljem ubojstva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića, a radi spriječavanja istraga za organizirani kriminal i krijumčarenje opojnih droga, pristupili organiziranoj skupini u okviru koje je optuženi Miljatović dana 21.3.2022. godine, počinio teško ubojstvo Radenka Bašića, upotrebom vatrenog oružja, na javnom mjestu u ranim jutarnjim satima, koje je zbog surovosti izvršenja, kao i činjenice ubojstva policijskog službenika, teško narušilo sigurnosnu situaciju u Prijedoru i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Optuženi se terete za kaznena djela: Organizirani kriminal (čl.250 KZ BiH), neovlašten promet opojnih droga (čl. 195. KZ BiH), pranje novca (čl.209) i teško ubojstvo (čl. 125. KZ RS), kao kazneno djelo za koje se po važećem zakonu može izreći kazna doživotnog zatvora.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 76 svjedoka, 4 stručna vještaka iz različitih oblasti, kao i prilaganjem više stotina dokaza, među kojima i dokazi iz Sky i Anom aplikacija, dobiveni u međunarodnoj pravnoj pomoći i međunarodnom razmjenom dokaza od partnerskih institucija zemalja EU i svijeta.

Optužnica će tijekom dana biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

NAJNOVIJE