Orban blokirao sporazum EU-a o financijskoj pomoći Ukrajini

Mađarska je u petak zadržala dogovor Europske unije o 50 milijardi eura za Ukrajinu iz proračuna Unije, a čelnici EU-a odlučili su se vratiti na raspravu u siječnju, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte.

Dodao je da se 26 zemalja EU-a složilo da se Ukrajni osigura novac iz proračuna EU-a do 2027. godine, no Mađarska je bila protiv, a potrebna je jednoglasna odluka. “Imamo još malo vremena, Ukrajina neće ostati bez novca u sljedećih nekoliko tjedana”, rekao je Rutte novinarima napuštajući pregovore, prenosi Reuters.

“Dogovorili smo se s 26 zemalja. Viktor Orban , Mađarska, to još nije mogao učiniti. Prilično sam uvjeren da možemo postići dogovor početkom sljedeće godine, mislimo na kraj siječnja”, rekao je Rutte, dodajući da će biti još jedan samit za postizanje dogovora. Nekoliko diplomata za Dpa je izjavilo da je Orban spriječio čelnike EU da postignu dogovor o paketu financijske potpore.

Na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, Orban je napisao da će čelnici EU ponovno razmotriti dogovor sljedeće godine “nakon odgovarajuće pripreme”. Odluku o novom paketu pomoći za Ukrajinu otežala je činjenica da je nastavak financijske potpore Kijevu dio zakonodavnog prijedloga opsežne revizije dugoročnog proračuna EU-a.

Europska unija radi sa sedmogodišnjim proračunskim sustavima, a trenutno razdoblje zajedničkog proračuna je do 2027. godine. Europska komisija je ranije ove godine predložila Ukrajini do 2027. financijsku potporu od 50 milijardi eura od čega bi 33 milijarde eura bilo izdano kao zajmovi, a 17 milijuna eura kao bespovratna sredstva,piše Hina.

Čelnici država članica EU odlučili su u četvrtak, prvi dan samita, otvoriti pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom, odobrili kandidatski status Gruziji, a s Bosnom i Hercegovinom pregovori će biti otvoreni kada se u potrebnoj mjeri uskadi s kriterijima za članstvo, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

NAJNOVIJE