Organizatori puča u Njemačkoj kupovali oružje u Hrvatskoj

Reichsbürger, odnosno Građani Reicha, radikalni njemački desničarski pokret koji je nedavno dospio u fokus javnosti prije nekoliko je godina za svoje terorističke akcije nabavljao oružje u Hrvatskoj, piše u nedjelju Jutarnji list.

Dnevnik podsjeća da je njemačka policija uhitila vodstvo pokreta zbog optužbi da su planirali izvesti državni udar te instalirati jednoga od svojih vođa za njemačkoga cara.

Jedan je od njegovih navodnih članova i živio je u Hrvatskoj, gdje se nastanio oženivši se Hrvaticom. Akciju nabavljanja oružja, između ostaloga za Reichsbürgere, spriječili su hrvatska policija i Uskok, a u zajedničkoj međunarodnoj akciji s njemačkom policijom uhićeni su deseci osoba, među kojima i hrvatski državljani, koji su osuđeni i na hrvatskim i njemačkim sudovima.

Štoviše, utvrđeno je da je dio oružja, koje je ta grupa nabavila, u Njemačkoj korišten za likvidacije političkih protivnika desničara.

Priznanje Martina M., ali prije svega tajno prisluškivanje razgovora krijumčara koje je proveo hrvatski USKOK, dovelo je do nedavne osuđujuće presude pred sudom u Münchenu protiv Aleksandra Reichla, Martina M. te još jednoga pripadnika Reichsbürgera.

Reichl, inače bivši njemački carinik, prvo je bio član radikalno desne Nacionaldemokratske stranke Njemačke (NPD), a 2016. pristupio je desnoj stranci Alternativa za Njemačku (AFD), ali se i povezao s Reichsbürgerima iz Gornje Bavarske.

Početkom 2018. godine hrvatska policija došla je do podatka da Reichl u hrvatskoj kupuje veće količine vojnoga oružja zaostaloga iz rata, te da ga uz pomoć nekolicine pomagača prevozi u Njemačku, gdje se to oružje dijeli pripadnicima desničarskih skupina, između ostaloga Reichsbürgerima.

U suradnji s njemačkom policijom pokrenuta je tajna istraga te su osumnjičenicima snimani telefonski razgovori, iz kojih proizlazi da su dogovarali nabavu automatskih pušaka, snajpera, pištolja, kratkih strojnica, ručnih bombi, sačmarica…

U Hrvatskoj je uhićeno ukupno 16 osoba, a na temelju Uskokove optužnice optuženi su da su Reichlu nabavljali oružje. U postupcima pred Županijskim sudom u Osijeku većina optuženika je osuđena temeljem nagodbi na uvjetne i bezuvjetne zatvorske kazne, piše novinar Jutarnjeg lista Marin Dešković.

NAJNOVIJE