Osmero djece i žena izgubilo živote nakon konzumacije Zanzibarske delicije!

Osmero djece i jedna žena umrli su nakon što su jeli meso morske kornjače u Zanzibarskom arhipelagu, piše Sky News. Vlasti su rekle da je 78 ljudi hospitalizirano nakon što su pojeli obrok na otoku Pemba.

U Zanzibaru se kornjačino meso smatra delikatesom. Konzumiranje kontaminiranih morskih kornjača može izazvati helonitoksizam, rijetku vrstu trovanja hranom koja može biti smrtonosna.

Ne postoji poznati protuotrov i pacijentima se može ponuditi samo suportivno liječenje. Haji Bakari, medicinski službenik okruga Mkoani, rekao je da laboratorijski testovi pokazuju da su svi oboljeli jeli meso kornjače u utorak. Dodao je da je odrasla osoba koja je umrla u petak bila majka jednog od djece koja su umrla ranije ovog tjedna.

Vlasti u Zanzibaru, poluautonomnoj regiji Tanzanije, poslale su na otok tim za upravljanje katastrofama na čelu s Hamzom Hassanom Jumom. Pozvao je ljude da izbjegavaju konzumiranje životinja.

U studenom 2021. trogodišnje dijete i šest drugih umrli su na Pembi nakon što su pojeli kornjačino meso. Još troje je hospitalizirano. Simptomi helonitoksizma variraju, ali uključuju mučninu, povraćanje i čireve u grlu i ustima.

U teškim slučajevima pacijenti mogu patiti od slabosti mišića, djelomične paralize i uznemirenosti, a neki mogu pasti u komu.

NAJNOVIJE