Osmorka, SNSD i HDZ potpisuju sporazum, kasnije časti Čović

Sutra, četvrtak, bit će značajan dan za Bosnu i Hercegovinu. Prvo jer će naša zemlja dobiti kandidatski status za članstvo u EU, a drugo jer će biti potpisan sporazum između Osmorke, HDZ-a i SNSD-a što bi trebalo značiti i ekspresno formiranje državne vlasti.

Kako Klix.ba saznaje, tijekom dana bi predstavnici SNSD-a, HDZ-a i Osmorke trebali održati sastanak u Istočnom Sarajevu i finalizirati sporazum o koaliciji na razini Bosne i Hercegovine.

Sporazum bi se u narednom rzdoblju, kroz razgovore i radne grupe, trebao dodatno nadograđivati i na kraju prerasti u program po kojem bi trebalo raditi Vijeće ministara BiH u mandatnom razdoblju 2022. – 2026. godine.

Nakon što se novi partneri dogovore u Istočnom Sarajevu, kako saznajemo, simbolično potpisivanje na dan kada BiH dobija kandidatski status, bi trebalo biti upriličeno u institucijama Bosne i Hercegovine, tačnije u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u poslijepodnevnim satima.

Potpis će na sporazum staviti Nermin Nikšić (SDP), Milorad Dodik (SNSD) i Dragan Čović (HDZ).

Plan je da se sve “proslavi” na Božićnom prijemu koji organizira predsjednik HDZ-a Dragan Čović u 18 sati, također u zgradi državnog parlamenta.

Na tom prijemu je planiran dolazak brojnih zvanica iz političkog, vjerskog i javnog života BiH kao i visokih međunarodnih dužnosnika i članova diplomatskog zbora u Bosni i Hercegovini.

NAJNOVIJE