OSTAVIO NEPROCJENJIVO NASLIJEĐE Godišnjica smrti bh. književnika i novinara Dragana Šimovića

Danas se prisjećamo života i rada izuzetnog bosanskohercegovačkog književnika i novinara, Dragana Šimovića, rođenog 14. lipnja 1964. u Gabeli kod Čapljine, a preminuo je na današnji dan 6. siječnja 2007. u Mostaru. Njegova prisutnost u svijetu književnosti ostavila je neizbrisiv trag, a njegove priče, pjesme i kolumne osvjetljavale su mnoge stranice bh. književne scene.

Šimović je započeo svoje obrazovanje završivši srednju pedagošku školu u Metkoviću, da bi kasnije studirao Geografiju i prostorno planiranje na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Njegova ljubav prema riječima i pripovijedanju pronašla je svoj izraz u različitim medijima.

Njegove priče, pjesme i kolumne nisu bile samo lokalno prihvaćene već su se proširile i izvan granica Bosne i Hercegovine. Njegovo djelo prepoznato je i prevedeno na njemački, engleski, slovenski i makedonski jezik, čime je dodatno obogatio kulturnu raznolikost.

Prva knjiga priča “Misterij stolne lampe” izdana je 1990. godine u sarajevskoj Svjetlosti, a slijedila ju je knjiga “Prolaznik” 1997. godine u nakladi Matice hrvatske Sarajevo i Zirala iz Mostara. Godine 2003., Šimović je objavio knjigu priča pod nazivom “Učili smo za pjesnike“. Istu godinu dijeli s Josipom Mlakićem i Robertom Mlinarcem te objavljuje knjigu “Triangulacija”.

Nakon rata, Šimović je nastavio živjeti u Mostaru, gdje je do nekoliko godina pred smrt radio kao književni urednik. Njegove priče su krasile stranice brojnih književnih časopisa, a bio je članom različitih književnih društava, uključujući Društvo hrvatskih pisaca, Društvo pisaca Bosne i Hercegovine, Herceg Bosnu, te je bio aktivan član HMD Napredak i Matice hrvatske.

Godišnjica smrti Dragana Šimovića podsjeća nas na njegovo neprocjenjivo naslijeđe, koje živi kroz riječi i priče koje je podijelio sa svijetom. Njegova strast prema književnosti i novinarstvu ostat će zauvijek urezana u kulturnu povijest Bosne i Hercegovine.

Iako nas je napustio u punom zamahu stvaralaštva, Dragana Šimovića neumorno ostavlja svoj pečat kroz neobjavljenu knjigu “Učili smo za pjesnike II”. Ova posljednja rukopisna ostavština, koja je ugledala svjetlo dana iste godine kada je autor preminuo, predstavljena je široj javnosti putem časopisa Motrišta. Ova knjiga posthumno oživljava njegov život i djelo, ostavljajući nas s trajnom uspomenom na izuzetnog književnika i novinara.

NAJNOVIJE