Ova zemlja ima više restorana među 50 najboljih na svijetu od bilo koje druge

Ne bi bili daleko od istine ako biste pretpostavili da su Italija ili Francuska zemlje s najviše restorana na popisu “Najboljih 50 restorana na svijetu” ove godine.

Ali ne, tu titulu nosi Španjolska, gdje je šest restorana ovog ljeta zaslužilo priznanje na popisu za 2023. (Italija ima pet, a Francuska četiri, kao i Peru, gdje je glavni grad Lima domaćin prvom mjestu).

Španjolska ima duboko bogatu kulinarsku baštinu i dugogodišnju povijest s oznakom “najboljeg na svijetu”. Čuveni restoran El Bulli, koji je zatvoren 2011., pet puta je zauzeo prvo mjesto, počevši od 2002. kada se popis pojavio.

Nekoliko kuhara u nagrađenim španjolskim restoranima ove godine – gdje je Španjolska zauzela drugo, treće i četvrto mjesto, te još tri među prvih 50 – treniralo je u El Bulli pod vodstvom Ferrana Adrià, pionira molekularne gastronomije (cocina de vanguardia). Adriàev trening i utjecaj proširili su se daleko izvan granica Španjolske.

Evo više o restoranima u Španjolskoj koji su rangirani među najboljih 50 na svijetu.

Restoran Disfrutar u Barceloni zauzeo je drugo mjesto na popisu “Najboljih 50 restorana na svijetu” i proglašen je najboljim restoranom u Europi. Ovaj raj za gurmane, čije ime na španjolskom znači “uživati,” vode trojica kuhara – Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, koji su se susreli i trenirali u čuvenom El Bulli restoranu. Andres je s oduševljenjem opisao njih trojicu kao “tri mušketira,” ističući njihov nevjerojatan kulinarski um u šaljivom tonu.

Restoran Disfrutar/ Xavi Torrent/Getty Images

Restoran nudi degustacijske menije s jelima koja imaju “izraženi mediteranski identitet“. Dostupna su dva degustacijska menija – jedan s klasičnim jelima restorana poput pesto s pistacijama i jeguljom te “festival” meni s jelima stvorenim za trenutačnu sezonu. Disfrutar se ponosi sa tri Michelinove zvjezdice, piše CNN.

DiverXO, smješten u Madridu i rangiran kao treći među “Najboljih 50 restorana na svijetu“, nudi nevjerojatno putovanje kroz hedonistički i kreativni svijet Dabiza Muñoza.

Restoran se predstavlja kao putovanje kroz “svijet hedonizma, pohlepe i kreativnosti” prema riječima Dabiza Muñoza. Na “letu svinja” degustacijskom meniju, cijenjenom na 395 eura.

Muñoz, hrabar i inovativan, nositelj je tri Michelinove zvjezdice za DiverXO, gdje se ističu azijski utjecaji u jelima poput galicijskog jastoga.

Asador Etxebarri, smješten u mjestu Atxondo, zauzima četvrto mjesto među “Najboljih 50 restorana na svijetu“. Specijalnost u Etxebarriju je priprema na žaru, a restoran se nalazi u rustikalnoj kamenoj i drvenoj zgradi u podnožju Baskije u Španjolskoj. Višeslojni degustacijski meni uključuje sastojke pripremljene na žaru poput choriza i soljenih inćuna.

Bittor Arginzoniz, vlasnik i glavni kuhar Etxebarrija, usredotočuje se na visokokvalitetna jela pripremljena na žaru koristeći različite vrste drva (hrast, izbojci vinove loze, hrast iz starih bačvi itd.), pribor koji je sam izumio te neobičan sustav poluga koji mu omogućuje kontrolu procesa kuhanja, prema Michelinu koji je dodijelio Etxebarriju jednu zvjezdicu.

NAJNOVIJE