Ovo su države u kojima je najbolje biti žena, a i muškarac

Novo istraživanje rangiralo je države širom svijeta prema statusu žena.

Indeks Žene, Mir i Sigurnost za 2023. godinu pokrenut je ovog tjedna, rangirajući države širom svijeta u pogledu statusa žena. Institut za istraživanje mira u Oslu (PRIO), koji je suautor indeksa s Institutom za žene Sveučilišta Georgetown, koristio je podatke koji mjere uključenost, pravdu i sigurnost za žene.

Koristili su ukupno 13 pokazatelja koji su se kretali od zakona o obrazovanju i zapošljavanju do percepcija sigurnosti i nasilja te su rangirali 177 zemalja širom svijeta. Napomenuto je da su društva u kojima žene dobro napreduju također mirnija, demokratskija, prosperitetnija i bolje pripremljena za prilagodbu klimatskim promjenama.

Europa dominira prvih 10 – s Danskom na vrhu globalne liste. Novi Zeland, prva zemlja na svijetu koja je ženama dala pravo glasa (1893.) zauzima deseto mjesto.

Danska

Švicarska

Švedska

Finska

Island

Luksemburg

Norveška

Austrija

Nizozemska

Novi Zeland

Ostale značajne pozicije su Australija (11.), Irska (13.), Kanada (17.), UK (26.) i Sjedinjene Američke Države (37.).

Zanimljivo je primijetiti da prvih 10 izgleda vrlo slično Indeksu svjetske sreće za 2023. godinu.

Sa svojim ocjenama, rangiranjem i robustnim podacima, Indeks WPS nudi vrijedan alat za ljude koji rade na pitanjima žena, mira i sigurnosti. Donositelji politika mogu ga koristiti za određivanje gdje su potrebni resursi. Akademici ga mogu koristiti za proučavanje trendova unutar pokazatelja i preko regija. Novinari ga mogu koristiti za davanje konteksta i perspektive svojim pričama. A aktivisti ga mogu koristiti za držanje vlada odgovornima za njihova obećanja o napretku statusa žena.

NAJNOVIJE