Ovo su tajni koraci do najsavršenijih fritula

Jedan od razloga zbog kojeg nam fritule ne uspijevaju kako bismo htjeli leži u tome što nismo na vrijeme izvadili sastojke iz hladnjaka. Prije pripreme tijesta, oko pola sata do sat ranije izvadite ih da bi se zagrijali na sobnu temperaturu. Ako ste u žurbi jaja i čašicu jogurta ostavite u mlakoj vodi.

Nemojte zaboraviti niti na “čep” žestokog pića. Rakija se tradicionalno dodaje u tijesto za krafne i fritule kako bi tijesto bilo prozračno i meko, a umjesto nje možete koristiti rum, konjak, maraskino ili rakiju od ruže koja daje finu aromu.

Fritule će biti sočne i ako im dodate naribane jabuke, a neke kuharice tvrde da je tajna slasti upravo u žustrom miješanju tijesta sve dok se ne stvore mjehurići.

Dodajete li grožđice, najprije ih kratko prokuhajte u malo vode pa namočite u rum.

Jedna od pogrešaka koju činimo jest stvaranje gužve u loncu. Odjednom je najbolje pržiti tek nekoliko komada. Kad su skoro gotove, naglo pojačajte vatru i izvadite ih na upijajući papir. Pospite ih šećerom ili poslužite uz umak od čokolade.

Sastojci za fritule:

400 g glatkog brašna
4 žlice šećera
2 jaja
2 jogurta
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 naribana jabuka
2 žlice ruma ili rakije
limunova korica
ulje za prženje


Priprema fritula:
Umiješajte sve sastojke tako da dobijete glatku smjesu. Zagrijte ulje u loncu. Jednom žličicom vadite smjesu, a drugom je odvajajte u ulje. Pecite po četiri, pet fritula u isto vrijeme. Čim porumene, okrenite ih na drugu stranu i kratko pržite. Izvadite ih na rešetku ili upijajući papir pa poslužite sa šećerom.

NAJNOVIJE