PADA POPULARNOST Čini se da je u mnogim zemljama bolje nego u Njemačkoj


Prema rezultatima jedne studije, Njemačka u globalnoj konkurenciji za kvalificirane radnike i osnivače kompanija gubi na popularnosti. Prema procjeni Zaklade Bertelsmann, Njemačka je od 2019. godine sa 12. pala na 15. mjesto u konkurenciji između 38 zemalja članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), piše DW.

Studija je vrednovala indeks OECD-a “Indikatori atraktivnosti talenata” , koji uključuje različite faktore važne kvalificiranim migrantima koji razmišljaju u koju zemlju otići. Pri tome se radilo se o poslovnim šansama, prihodima i porezima, šansama u budućnosti, mogućnostima za članove obitelji ili za dobivanje viza i radnih dozvola.

Koje zemlje su posebno atraktivne

Prema indeksu OECD-a, za visokokvalicirane stručnjake najatraktivnije su sljedeće zemlje: Novi Zeland, Švedska, Švicarska, Australija i Norveška. Uvjeti u Njemačkoj se pak od 2019. i posljednje evaluacije tih podataka nisu pogoršali, ali je došlo do njihovog poboljšanja u drugim zemljama, pa su one tako na rang listi prestigle Njemačku.

Za poduzetnike, prema tim podacima, na vrhu liste nalaze se Švedska, Švicarska, Kanada, Norveška i Novi Zeland. Njemačka je u tom segmentu pala sa 6. na 13. mjesto. Kao glavni problem navodi se spora digitalizacija. Njemačka, za razliku od drugih zemalja, zahtijeva i posjedovanje minimalnog kapitala. Pored toga, u njoj je manje izraženo društveno prihvaćanje migranata.

I za osnivače tvrtki su druge zemlje atraktivnije

U 2023. godini po prvi put su u okviru OECD-ovog indeksa ispitani i okvirni uvjeti za osnivače firmi. U tom segmentu su najatraktivnije Kanada, SAD, Francuska, Velika Britanija i Irska.

Njemačka je u toj kategoriji zauzela 12. mjesto. Autori studije kao razloge za takvu ocjenu vide manje mogućnosti za napredovanje u karijeri, premalo inovatora i nedostatak tome prilagođenih viza.

Njemačka sveučilišta među najatraktivnijima

“Njemačkoj su potrebni kvalificirani radnici, uključujući i one iz inozemstva, kako bi osigurala održanje svog trenutnog prosperiteta. Međunarodne usporedbe jasno pokazuju što Njemačka treba uraditi da bi migracija kvalificiranih radnika, koja je toliko važna za našu zemlju, bila još bolja”, kaže o rezultatima studije Ralph Heck, izvršni direktor Zaklade Bertelsmann.

U sferi visokog obrazovanja zemlja, međutim, u međunarodnoj uporedbi, dobro kotira. Prema rezultatima studije, Njemačka se u segmentu atraktivnosti za studente iz cijelog svijeta nalazi na drugom mjestu, iza SAD-a.

NAJNOVIJE