PADAJU SAME OD SEBE Cijene goriva u BiH u padu, no ne zahvaljujući politici koja je po tom pitanju uradila NIŠTA!

Cijene goriva u BiH u značajnom su padu te su, u odnosu na veći dio godine i nekoliko mjeseci ranije, jučer bile niže čak za marku po litru. Tako je cijena dizela na sarajevskim benzinskim crpkama pala na 2,81 KM, a benzina na 2,56 KM po litru.

U odnosu na lipanj, cijena je manja gotovo za marku. Dizel se prije nekoliko mjeseci plaćao i 3,81 KM po litru.

Trenutačne cijene u BiH odraz su stanja na globalnoj razini i pada cijena barela na svjetskim burzama, kaže predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Milenko Bošković.

Došlo je do ogromnog pada potrošnje, a burza je programirana na ponudi i potražnji. Ponuda je u ovom trenutku manja od potražnje, jer se zimi troši puno više energije, ali imamo informacije od svih prometnika u FBiH da imaju pad prodaje od 35 do 40 posto. To nema veze sa svjetskim dešavanjima, već je to naš interni problem, kazao je Bošković Avazu.

Ruska nafta

Procjene za naredno razdoblje, dodaje, nemoguće je dati u ovom trenutku jer je EU ograničila cijene ruske nafte, a zemlje OPEC+ ranije su odlučile da smanje proizvodnju, pa je dugoročno snabdijevanje neizvjesno.

Stale su rafinerije u Slovačkoj, Mađarskoj, kao i ona u Rijeci. Sada slijedi proces štimanja rafinerije na drugu vrstu nafte jer svaka nafta nema isti postotak sumpora, olova, i tako dalje. Zato je daljnja situacija maksimalno neizvjesna – istakao je Bošković.

Šta je s hranom

Građani očekuju da pad cijena goriva, makar bio i privremen, zbog jeftinijeg transporta prati i pad cijena životnih namirnica.

BiH je i dalje jedina država koja nije smanjila namete na naftu i naftne derivate, pa se i dalje očekuje ukidanje ili smanjenje akciza, a posebno PDV-a na gorivo, jer smo i s trenutnim, niskim cijenama skuplji od Hrvatske.

NAJNOVIJE