PAMETNO? Hrvati vjeruju onome što im se dozira na televiziji i radiju

Anketni instrument Europske unije – Eurobarometar objavio je rezultate istraživanja prema kojem Hrvati kao najpouzdanije izvore vijesti smatraju javne televizijske i radijske postaje, ali i da informacijama s društvenih mreža vjeruju više od prosjeka EU-a.

Istraživanjem su detaljno ispitane i razmatrane navike građana EU-a u konzumaciji medijskih sadržaja, njihovo povjerenje u različite medijske izvore i stavovi prema dezinformacijama, ističe se u rezultatima Eurobarometra predstavljenim na stranicama Ministarstva kulture i medija.

Mediji imaju važnu ulogu u informiranju europskih građana o aktivnostima Europske unije i njezinih institucija. Ovo je istraživanje pokazalo kako je 72 posto ispitanika u EU-u nedavno pročitalo, vidjelo ili čulo nešto o Europskoj uniji, a 57 posto njih o Europskom parlamentu.

U Hrvatskoj su ove brojke nešto veće pa je tako 86 posto građana pročitalo nešto o Uniji, a 73 posto o Europskom parlamentu.

Televiziju ispitanici u EU-u i u Hrvatskoj navode kao primarni izvor vijesti, i to 75 posto njih, što osobito vrijedi za starije generacije.

Općenito, ispitanici navode javne televizijske i radijske postaje kao najpouzdaniji izvor vijesti u EU-u (EU 49 posto, Hrvatska 39 posto), slijede ih tiskani mediji (EU 39 posto, Hrvati 26 posto) i privatne televizijske i radijske postaje (27 posto, Hrvatska 23 posto).

Pokazalo se zanimljivim kako Hrvati u većem postotku od drugih ispitanika u EU-u, vjeruju informacijama dobivenim putem društvenih mreža i razmjenom informacija putem drugih online platformi (Hrvatska 19 posto, EU 14 posto).

Isto tako u većem postotku Hrvati povjerenje daju elektroničkim medijima i platformama uključujući blogove i podcastoe (Hrvatska 14 posto, EU 11 posto).

Hrvati u istom postotku kao i ostali građani EU-a (12 posto) ”vrlo samouvjereno“ vjeruju kako mogu prepoznati lažne vijesti, dok je 56 posto Hrvata u odnosu na 52 posto ostalih građana EU-a ”prilično samouvjereno“ pri prepoznavanju lažnih vijesti.

NAJNOVIJE