Papa Franjo neselektivno gađanje civila proglašava ratnim zločinom!

Papa Franjo je u obraćanju inozemnim veleposlanicima poručio da je kako je „neselektivno gađanje” civila ratni zločin jer krši međunarodno humanitarno pravo.

Franjo je u 45 minuta dugom obraćanju veleposlanicima akreditiranima u Vatikanu govorio o stanju u Ukrajini i na Bliskom Istoku.

Izrazivši zabrinutost da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao proširiti na tu regiju, pozvao je na „prekid vatre na svakoj fronti, uključujući Libanon”.

Osudio je napad Hamasa 7. listopada kao „okrutan” čin „terorizma i ekstremizma”, pa ponovio poziv za oslobađanjem onih koje je palestinska militantna skupina otela taj dan.

U dijelu gdje je povezao dva najveća sukoba današnjice, Franjo je rekao kako moderno naoružanje često ne razlikuje vojne i civilne ciljeve.

Danas nema sukoba bez, u konačnici, „neselektivnog gađanja” civilnog stanovništva, nastavio je papa.

„Događaji u Ukrajini i Gazi su jasni dokaz toga. Ne smijemo zaboraviti da su teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava ratni zločini te nije dovoljno samo ukazivati na njih, nego ih i sprječavati”.

„Postoji potreba snažnijeg angažmana međunarodne zajednice kako bi branila i implementirala humanitarno pravo, što se čini kao jedini način da se osigura obrana ljudskog dostojanstva u situacijama rata”.

U izraelskoj vojnoj kampanji u Pojasu Gaze prema tamošnjim vlastima je ubijeno 22,8 tisuća Palestinaca.

NAJNOVIJE