PAPA FRANJO ODLUČIO Bit će pokopan izvan Vatikana

Papa Franjo, koji je već pojednostavio brojne vatikanske raskošne ceremonije, odlučio je isto učiniti i s papinskim pogrebnim obredom i biti prvi u više od sto godina koji će biti pokopan izvan Vatikana

Papa, koji će u nedjelju imati 87 godina, otkrio je planove za svoj pogreb u intervjuu za meksičku televiziju N+ u utorak navečer, povodom blagdana Gospe od Guadalupe.

Franjo je obznanio da s vatikanskim voditeljem ceremonija na pojednostavljenju dugih pogrebnih obreda koji su se koristili za njegove prethodnike.

Dodao je da je zbog svoje pobožnosti prema Mariji, Majci Božjoj, odlučio biti pokopan u rimskoj bazilici svete Marije Velike (Santa Maria Maggiore) gdje se tradicionalno odlazi moliti prije i nakon svakog inozemnog putovanja, piše Hina.

Sveta Marija Velika najveća je marijanska crkva u Rimu i jedna je od četiri velike ili papinske bazilike. Nalazi se otprilike kilometar od Koloseuma.

Više od stoljeća pape imaju posljednje počivalište u kripti ispod bazilike sv. Petra. Posljednji papa koji je pokopan izvan Vatikana je Lav XIII. kojem je posljednje počivalište u bazilici svetog Ivana Lateranskog.

Od svog izbora 2013., Franjo je izbjegava grimiznu, krznom obrubljenu mocetu, a također ne nosi zlatni pektoralni križ, već je oko vrata zadržao isti izblijedjeli posrebreni križ koji je koristio kao nadbiskup Buenos Airesa. Ne obuva ni plišane crvene “ribarske cipele” koje su koristili njegovi prethodnici nego jednostavne crne cipele kakve je uvijek nosio i živi u Domu svete Marte umjesto u Apostolskoj palači. 

Po intervjuu za meksičku televiziju, čini se da se Franjo oporavio od bronhitisa.

Često se smijao dok je razgovarao o temama poput svog zdravlja, migracija, odnosa s pokojnim papom Benediktom XVI. i planovima..

Rekao je da se nada da će sljedeće godine ići na tri putovanja, u Polineziju, Belgiju i svoju rodnu Argentinu, prvi put otkako je papa. 

NAJNOVIJE