Papa smijenio biskupa koji se protivio njegovim reformama

Papa Franjo smijenio je teksaškog biskupa Josipa Stricklanda, žestokog kritičara koji je dovodio u pitanje Papino vođenje Katoličke crkve

Vatikan je objavio da će biskup biti “razriješen” svojih dužnosti kao rezultat istraga u njegovoj Biskupiji Tyler.

Biskup Strickland je vodeći glas u grani američkog katolicizma koja se protivi Papinim reformama, piše BBC.

Njegovo uklanjanje dolazi nakon što je Franjo govorio o “zaostalosti” nekih vođa Katoličke crkve u SAD-u.

Biskup Strickland pokrenuo je niz napada na Papine pokušaje ažuriranja Crkvenog stava o društvenim pitanjima i inkluziji, uključujući pitanja abortusa, prava transrodnih osoba i istospolnih brakova.

U srpnju je upozorio da se mnoge “osnovne istine” katoličkog učenja dovode u pitanje, uključujući ono što je nazvao pokušajima “potkopavanja” braka “kako ga je ustanovio Bog” između muškarca i žene.

Kritizirao je kao “poremećene” pokušaje onih koji “odbacuju svoj nesumnjivo biološki, od Boga dan identitet”.

U svom pismu sugerirao je da pokušaji promjene “onoga što se ne može promijeniti” dovest će do nepovratnog raskola u Crkvi. Oni koji traže promjenu, upozorio je, “su pravi raskolnici”.

Biskup Strickland bio je pod istragom Vatikana i ranije je odbio priliku da podnese ostavku, te je u otvorenom pismu u rujnu izazvao Papu da ga smijeni.

“Ne mogu podnijeti ostavku kao biskup Tylera jer bi to značilo da napuštam stado”, rekao je.

Desničarska “Koalicija za otkazane svećenike” održala je konferenciju ranije ove godine kako bi ga podržala tijekom istrage.

Vatikan je rekao da je odluka o smjeni “donijeta nakon apostolskog posjeta naloženog od Pape prošlog lipnja u Biskupiji Tyler”. Prema katoličkim medijima, istraga je također obuhvatila upravljanje financijskim poslovima u biskupiji.

Biskup Strickland, 65, imenovan je za biskupa 2012. godine, za vrijeme pape Benedikta XVI.

Transrodne osobe mogu biti krštene, kaže Vatikan Papa upozorava da svijet “propada” zbog klimatskih promjena Sve to slijedi značajne pokušaje Pape da tijekom svog pontifikata učini Crkvu progresivnijom.

U četvrtak je Vatikan objavio da transrodne osobe mogu biti krštene u Katoličkoj crkvi, pod uvjetom da to ne izaziva skandal ili “zbunjenost”.

U listopadu je sugerirao da bi Crkva mogla biti otvorena za blagoslov istospolnih parova, rekavši skupini kardinala “ne možemo biti suci koji samo odbijaju, odbacuju i isključuju”.

Govoreći na sastanku na proslavama Svjetskog dana mladih u Lisabonu, Papa je rekao da je zaostalost nekih ljudi “beskorisna”.

“Čineći to gubite pravu tradiciju i okrećete se ideologijama za podršku. Drugim riječima, ideologije zamjenjuju vjeru”, dodao je.

Klimatske promjene također su ključni stup njegovog pontifikata – od značajnog dokumenta o okolišu iz 2015. do nedavnih upozorenja da svijet može biti “na rubu prekida” zbog klimatskih promjena.

Također je snažno osudio negatore klimatskih promjena i bit će na Klimatskom summitu Ujedinjenih naroda (COP28) kasnije ovog mjeseca – prvi put da papa prisustvuje događaju od kada su počeli 1995. godine.

Vatikan je rekao da će Biskupiju Tyler privremeno upravljati biskup Joe Vasquez iz Austina.

NAJNOVIJE