PIONIRSKI POTEZ Vlasnik tvrtke iz BiH ženama skratio radno vrijeme, a ostavio istu plaću

U cazinskoj kompaniji CPU žene mogu reći da svakog dana proslavljaju Dan žen, Hana Perviz i njenih pet kolegica, umjesto osam, rade sedam sati dnevno, i to za istu plaću. Imaju slobodne vikende, dobivaju dodatke za blagdana i regres.

Prvi u BiH

“Radila sam i u drugim tvrtkama, često i prekovremeno. CPU se ne može usporediti ni sa jednom tvrtkom u BiH. Meni kao ženi, majci i supruzi i taj jedan sat znači mnogo. Imam bebu od dvije godine, imam više vremena da se posvetim djetetu. Nekima sat vremena znači malo, nama znači zaista mnogo”, kaže Bišćanska Hana Perviz, uposlenica CPU-a, koja se bavi prodajom informatičke opreme, piše Avaz.

I Emina Pašić je prezadovoljna.

“Biti dovoljno s djecom i obitelji, uskladiti druge brojne obaveze i pritom zadržati posao više je nego težak zadatak za jednu ženu. Sada imam više vremena i lakše žongliram između svih obaveza”, priča Emina.

Mogućnost da se skrati radno vrijeme sa 40 na 35 sati tjedno, a za istu dobit, do sada u BiH niko nije ponudio. Samovoljna je to odluka cazinskog privatnika Dženana Kapića. Kaže, dobrobit je obostrana, i za kompaniju i za zaposlenice.

“Svaka tvrtka danas se susreće s odlaskom radne snage. Nama nije još nijedan radnik otišao, ni iz tvrtke, ni preko granice. Došli smo na ideju da ženama pružimo priliku da više vremena provode s djecom i obitelji, jer sve stignemo i za sedam sati poslovanja. Žene, s druge strane, imaju veoma mnogo obaveza. Moja supruga radi u drugoj tvrtki i često ostaje duže na poslu, što utječe na kvalitet obiteljskog života. Nažalost, ne mogu utjecati na druge poslodavce i njihove odluke, ali možemo ih svojim pozitivnim primjerom potaknuti da naprave slično. Da barem pokušaju olakšati koliko-toliko”, kaže Kapić.

Isti tretman imaju svi radnici. Osim manje radnih sati za žene, svi radnici imaju po dva slobodna dana tjedno, regres, godišnji odmor zakonom propisan.

Kako je u Europi

Raditi manje od osam sati nije nepoznanica u Europi. U Švedskoj je počelo testiranje šestosatnog radnog dana, tako da bi radni tjedan trajao 30 sati, kako to već sada rade u Nizozemskoj i Danskoj. U EU je tjedni prosjek radnih sati 37,2.

Prema Eurostatu, najviše se radi u Bugarskoj (40,7 sati) i Grčkoj 42 sata.

NAJNOVIJE