ZAREDIO SE NA SVI SVETE Na koncu se svetima pridružio

Na današnji dan zaređen je za svećenika papa Ivan Pavao II. To je zaređenje uslijedilo nakon što je Wojtyła završio studij na sjemeništu u Krakówu, a nakon ređenja poslao ga je kardinal Sapieha ubrzo na daljnji studij u Rim.

Dana 1. studenog 1946. godine zaređen je Karol Wojtyła, kasniji papa Ivan Pavao II., za svećenika. U to je doba imao 26 godina. Wojtyłu je za svećenika zaredio kardinal Adam Stefan Sapieha.

Kardinal Sapieha bio je u to doba nadbiskup Krakówa, a potjecao je iz jedne od najuglednijih poljskih plemićkih obitelji. Obitelj Sapieha bila je litvanskog podrijetla, a njeni su pripadnici držali visoke titule poljskih prinčeva (kneževa). Kardinal Sapieha rođen je u obiteljskom dvorcu Krasiczyn, nedaleko od današnje poljsko-ukrajinske granice. Po naslijeđu je posjedovao titulu princa tj. kneza (polj. książę).

Na dan kad je Karol Wojtyła zaređen za svećenika padao je blagdan Svih Svetih. To je zaređenje uslijedilo nakon što je Wojtyła završio studij na sjemeništu u Krakówu, a nakon ređenja poslao ga je kardinal Sapieha ubrzo na daljnji studij u Rim. Ondje je budući papa studirao na uglednom Angelicumu, gdje je i doktorirao 1948. godine.

Papa Benedikt XVI. proglasio je 2011. svoga prethodnika Ivana Pavla II. blaženim, te odredio 22. listopada kao njegov spomendan-blagdan jer je toga dana Ivan Pavao II. održao prvu sv. misu kao papa, a papa Franjo, samo tri godine kasnije 2014. proglasio ga je svetim.

U veljači 2005. godine, završio je u bolnici Gemelli zbog dišnih poteškoća i gripe. Veći dio svog pontifikata bio je bolestan. Imao je Parkinsonovu bolest od početka 90.-ih. Papa Ivan Pavao II. preminuo je 2. travnja 2005. godine u 21.37h. Njegova posljednja riječ bila je “amen”.

Po posjećenosti, pogreb pape Ivana Pavla II. je treći u povijesti, po praćenosti putem televizije, svrstava se u najgledanije televizijske emisije u povijesti.

NAJNOVIJE