Početak rada najvećeg optičkog teleskopa na svijetu – 2007.

Teleskop imena Gran Telescopio Canarias (GTC) nalazi se na području Opservatorija Roque de los Muchachos, na otoku La Palma (jednom od Kanarskih otoka).

Dana 13. srpnja 2007. godine započela su preliminarna promatranja teleskopom Gran Telescopio Canarias (GTC), najvećim pojedinačnim optičkim teleskopom na svijetu. Promjer njegovog segmentnog zrcala iznosi čak 10 metara i 40 centimetara, čime prednjači pred svim ostalim teleskopima tog tipa.

Za usporedbu, promjer zrcala znamenitog teleskopa na Mount Palomaru u SAD-u, koji je u dugogodišnjem razdoblju bio najveći na svijetu, iznosi 5 metara i 8 centimetara, što znači da je taj teleskop otprilike dva puta manji promjerom, a time i četiri puta manji površinom refleksivne plohe. Gran Telescopio Canarias posjeduje zrcalo koje se sastoji od 36 šesterokutnih segmenata spojenih u jednu cjelinu. Ploha zrcala izrađena je od Zerodura, patentiranog materijala kojeg proizvodi njemačka kompanija Schott AG.

Teleskop GTC nalazi se na području Opservatorija Roque de los Muchachos (španj. Observatorio del Roque de los Muchachos) na otoku La Palma, jednom od Kanarskih otoka. Riječ je o lokaciji na obroncima velike planine, na nadmorskoj visini od čak 2.267 metara.

Od afričke je obale taj opservatorij udaljen gotovo 500 kilometara, a predstavlja jednu od najboljih lokacija za astronomska promatranja na sjevernoj Zemljinoj hemisferi. Izgradnja teleskopa GTC koštala je oko 130 milijuna eura, a većinom ju je financirala Španjolska, kojoj pripadaju Kanarski otoci. Svečanosti otvaranja teleskopa, koja je upriličena nakon njegovog stavljanja u funkciju, prisustvovao je osobno i španjolski kralj Juan Carlos.

NAJNOVIJE