PODIJELJENI NA TRI STRANE Badnji dan i Božić pravoslavnih vjernika u Crnoj Gori u sjeni nedavnog raskola

U atmosferi podjele na dvije pravoslavne crkve, Srpsku i Crnogorsku, vjernici u Crnoj Gori u subotu obilježavaju Badnji dan, dok će badnjake, tradicionalno, ložiti odvojeno jedni od drugih.

Dodatnu podjelu među pravoslavnim vjernicima donio je nedavni raskol u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) kada je na takozvanom ‘opće-crnogorskom zboru’ od dijela vjernika prisilno umirovljen mitropolit crnogorski Mihailo, a na njegovo mjesto postavljen vladika nikšićki Boris Bojović

Na tu odluku Mihailo je odgovorio isključenjem Bojovića i njegovih pristalica iz CPC, te je pozvao vjernike da se ne odazovu Bojovićevom pozivu da sa njim lože badnjake.

Tako će pravoslavni vjernici u Crnoj Gori u nedjelju, trostruko podijeljeni dočekati najradosniji kršćanski praznik Božić, koji će svećenstvo obilježiti liturgijama u crkvama širom te zemlje.

U božićnoj poslanici mitropolit Srpske pravoslavne crkve Joanikije, inače najbrojnije vjerske zajednice u Crnoj Gori, rekao je da u svakom pravoslavnom domu u Crnoj Gori Božić označava punoću obiteljskog zajedništva, ali je nije propustio tradicionalno poslati političke poruke o ‘ugroženosti’ Srba na Kosovu.

‘Kada smo god u Crnoj Gori, okupljeni oko naših hramova i badnjaka, slavili i pjevali, uvijek smo spominjali raspeto Kosovo i Metohiju. Vidimo koliko su danas naša braća i sestre, pravoslavni Srbi na tom svetom i svesrpskom ognjištu obespravljeni. Kako se na štetu naših sunarodnjaka primjenjuju dvojna mjerila pilatovske pravde. Vidimo i koliko su moćnici ovog svijeta neosjetljivi na srpske patnje i stradanja. Zbog toga smo veoma zabrinuti, ali imamo nadu u Boga koji neće ostaviti svoj vjerni narod ni njegove svetinje’, rekao je Mitropolit SPC Joanikije u poslanici.

Mitroplit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo poručio je da mu je dužnost da kao poglavar CPC-a sve pozdravi, blagoslovi i poželi da Badnji dan i Božić proslave u ljubavi, miru i slozi, ‘kao što je vjekovima radio crnogorski narod na ovom crnogorskom tlu punom povijesnih bura i potresa’.

Prethodno je iz njegova ureda priopćeno da je on jedini mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, te da iz crkve isključeni Boris Bojović nije upisan u crnogorskom ministarstvu pravde kao čelnik CPC-a.

Bojović je vjernicima poručio ‘da smo u ovom vremenu podjela pozvani da ih okončamo vjerom i razumnim dijalogom’. Pozvao je vjernike na tradicionalno nalaganje badnjaka na Cetinju u 15 sati, na kojem će se okupiti i pristalice drugog crnogorskog mitropolita Mihaila.

Samo pedesetak metara dalje, na platou ispred cetinjskog manastira badnjake će ložiti vjernici Srpske pravoslavne crkve. Crnogorska policija najavila je da će snimati te vjerske obrede koji obično okupljaju nekoliko tisuća osoba.

NAJNOVIJE