POGINUO PREDSJEDNIK Poljske i 95 putnika i članova posade(2010.)

Dana 10. travnja 2010. godine dogodila se poljska nacionalna tragedija kad je u Rusiji pao zrakoplov koji je prevozio poljskog predsjednika Lecha Kaczyńskog. Uz njega je u avionu bilo još 95 putnika i članova posade. Svi su poginuli, uključujući predsjednikovu suprugu Mariju Kaczyńsku, bivšeg poljskog predsjednika Ryszarda Kaczorowskog, šefa glavnog stožera, predsjednika Poljske narodne banke i 15 parlamentarnih zastupnika.

Zrakoplov je bio na putu iz Varšave u Rusiju, gdje je poljska delegacija trebala prisustvovati obilježavanju 70. godišnjice Masakra u Katinskoj šumi, gdje je Staljinova policija ubila oko 22.000 Poljaka za vrijeme okupacije u Drugom svjetskom ratu, piše Povijest.hr.

Do nesreće tog poljskog zrakoplova tipa Tupoljev Tu-154 došlo je neposredno prije predviđenog slijetanja na ruski aerodrom u gradu Smolensku. Naime, zrakoplov se nalazio preblizu zemlji pa je u gustoj magli zahvatio drveće, oštetio krilo i udario u tlo, svega 200 metara pred pistom. Kao uzrok nesreće proglašena je pilotska greška, jer su piloti navodno bili neiskusni u letu u lošim uvjetima vidljivosti (magla). Moguće je da su nesreći pridonijele i krive informacije ruske kontrole leta.

NAJNOVIJE