POGLEDAJTE Ovo je jedina članica EU s više podstanara nego vlasnika stanova

Statistički podaci Eurostata otkrivaju da je Njemačka jedina članica Europske unije u kojoj broj podstanara premašuje broj vlasnika nekretnina. Prošle godine je udio Nijemaca koji posjeduju vlastite domove pao sa 49 na 47 posto. Sličan trend primjetan je i u Austriji, koja je druga na ljestvici zemalja EU s najmanjim brojem zakupaca koji su istovremeno i vlasnici. Udio vlasnika nekretnina u Austriji smanjio se sa 54 na 51 posto.

Ukupno gledano, diljem EU broj vlasnika nekretnina smanjio se za gotovo jedan postotni bod, pri čemu je 69 posto stanovništva ujedno i vlasnik svojih domova, dok 31 posto čini podstanare.

Istočne članice EU, poput Rumunjske (95 posto), Slovačke (93 posto), Hrvatske (91 posto) i Mađarske (90 posto), i dalje bilježe visoke stope vlasništva nad nekretninama.

S druge strane, Njemačka zadržava titulu jedine zemlje u EU s više podstanara nego vlasnika. Udio vlasništva u Njemačkoj pao je sa 49 na 47 posto, a Austrija je također zabilježila pad, sa 54 na 51 posto, prenosi DPA.

Kada se gledaju stope vlasništva izvan EU, Danska (60 posto) i Francuska (63 posto) imaju niže udjele vlasništva. Švicarska, izvan EU, čak ima niži postotak vlasništva (42 posto) od Njemačke. Ovi podaci ukazuju na promjene u obrascima stambenog vlasništva unutar Europske unije i izvan nje.

NAJNOVIJE