POGLEDAJTE ZAŠTO Talijanska opera uvrštena na popis kulturne baštine UNESCO-a

Talijansko operno pjevanje uvršteno je na popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Kako pišu strani mediji, UNESCO opisuje umjetničku formu kao “sredstvo slobodnog izražavanja” s kulturnom vrijednošću priznatom na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Inače, talijanska opera debitirala je u kasnim 16. stoljeću u Firenci i stvorila mnoge svjetski poznate skladatelje, od Claudija Monteverdija i Antonija Vivaldija do Gioachina Rossinija i Giuseppea Verdija.

Iz UNESCO-a su priopćili da je italijansko operno pjevanje dobilo mjesto na popisu nematerijalne kulturne baštine, pridružujući se drugim talijanskim praksama poput umjetnosti izrade pizze.

“Talijansko operno pjevanje je fiziološki kontroliran način pjevanja koji povećava nosivost glasa u akustičnim prostorima kao što su gledališta, amfiteatri, arene i crkve. Izvode je osobe svih spolova, povezana je sa specifičnim izrazima lica i gestama tijela i uključuje kombinaciju glazbe, drame, glume i inscenacije”, opisali su.

Neke od najvećih svjetskih opernih arija potječu iz Italije i skladali su ih talijanski skladatelji. Prvim velikim opernim skladateljem smatra se Talijan Claudio Monteverdi, koji je živio od 1567. do 1643. 

Francuz Stephane Lissner, aktualni ravnatelj napuljskog Teatra San Carlo, otvorenog 1737. podsjeća da je to najstarija operna kuća na svijetu. Njezinu je izgradnju naručio burbonski kralj Karlo VII. koji je Napulju želio dati veličanstveno kazalište da bi gradu osigurao zavidnu umjetničku ostavštinu.

Talijanski ministar kulture Gennaro Sangiuliano je za medije rekao da je odluka povijesno i veliko priznanje bel cantu takozvanom prelijepom pjevanju.

Prvom operom u Italiji smatra se “Dafne” Jacopa Perija, izvedena u Firenci 1598. godine za dvor obitelji Medici. Giuseppe Verdi smatra se najvećim talijanskim skladateljem 19. vijeka, koji je najpoznatiji po djelima “Rigoletta”, “La Traviata” i “Otello”, piše Fena.

Ostali talijanski običaji koji imaju mjesto na popisu nematerijalne kulturne baštine uključuju sardinsko tenorsko pjevanje, umjetnost mediteranske prehrane i umjetnost staklenih perli. Pokušaj da se talijanska espresso kava uvrsti na popis prošle godine odbila je talijanska komisija UNESCO-a.

NAJNOVIJE