POGOĐENA ČLANICA NATO-a Ruske rakete pale i na Poljsku, dvoje mrtvih

Rusija je u utorak gađala ukrajinske energetske objekte svojom najvećom paljbom projektila dosad, gađajući mete diljem zemlje i uzrokujući rasprostranjene nestanke struje, a američki dužnosnik rekao je da su projektili prešli u članicu NATO-a Poljsku, gdje su dvije osobe poginule, javlja AP.

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Mueller nije odmah potvrdio informaciju višeg dužnosnika američke obavještajne službe, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljive prirode situacije. Ali Mueller je rekao da najviši čelnici održavaju hitan sastanak zbog “krizne situacije”.

Poljski mediji izvijestili su da su dvije osobe poginule u utorak poslijepodne nakon što je projektil pogodio područje gdje se sušilo žito u Przewodówu, poljskom selu blizu granice s Ukrajinom.

Pogođena je i susjedna Moldavija. Izvijestio je o velikim prekidima struje nakon što su udari prekinuli ključni dalekovod koji opskrbljuje malu naciju, rekao je dužnosnik.

Zelensky je rekao da je Rusija ispalila najmanje 85 projektila, “većinu njih na energetsku infrastrukturu”, i isključila struju u mnogim gradovima.

“Radimo, sve ćemo obnoviti. Preživjet ćemo sve – obećao je predsjednik. Njegov ministar energetike rekao je da je napad bio “najmasovnije” bombardiranje energetskih objekata u gotovo 9 mjeseci staroj ruskoj invaziji, pogađajući i sustave za proizvodnju i prijenos električne energije.

Ministar, Herman Haluschenko, opisao je raketne napade kao “još jedan pokušaj terorističke osvete” nakon vojnih i diplomatskih neuspjeha Kremlja. Optužio je Rusiju da “pokušava izazvati maksimalnu štetu našem energetskom sustavu uoči zime”.

Zračni napad, koji je rezultirao najmanje jednom smrću u stambenoj zgradi u glavnom gradu Kijevu, uslijedio je nakon dana euforije u Ukrajini potaknute jednim od njezinih najvećih vojnih uspjeha — prošlotjednim povratkom južnog grada Hersona.

Mreža električne energije već je oštećena prethodnim napadima koji su uništili procijenjenih 40% energetske infrastrukture u zemlji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije komentirao povlačenje iz Hersona otkako su se njegove trupe povukle suočene s ukrajinskom ofenzivom.

NAJNOVIJE