POJELI JE MJEŠTANI Na otoku ostala svega 21 žaba ove vrste i nema ih nigdje drugdje na svijetu

Planinski žabac nekoć je bio vrlo rasprostranjen na Karibima, a prema novom istraživanju, u divljini je pronađen samo 21 preostali primjerak. Ova vrsta je jedna od najvećih žaba na svijetu.

Nekoć je bio toliko rasprostranjen na Dominiki, s tisućama primjeraka pronađenih po cijelom otoku, da je postao nacionalna delicija, za koju se govorilo da ima okus piletine. Sada je novo istraživanje pokazalo da ih je u karipskoj otočnoj državi ostalo samo 21.

Populacija ove vrste smanjila se za više od 99% od 2002. godine, kada je udario Chytridiomycosis, gljivična zarazna bolest koja pogađa više od 500 vrsta žaba širom svijeta, javlja CNN.

Ova vrsta nekoć je živjela na sedam karipskih otoka, ali istraživači vjeruju da je Dominika posljednje mjesto na Zemlji gdje se danas te žabe mogu pronaći u divljini.

Istraživanje je provedeno tijekom 26 noći od strane istraživačkog tima s Programom za oporavak planinskog žapca, projektom koji se sastoji od 10 europskih i karipskih institucija zaštite prirode s ciljem ponovnog uspostavljanja zdravih populacija ove žabe na Dominiki i Montserratu do 2034. godine.

Istraživanje je otkrilo 23 žabe, ali dvije od njih su bile mrtve na cesti, rekao je Andrés Valenzuela Sánchez, istraživački suradnik u području zdravlja divljih životinja u ZSL-u, koji je sudjelovao u istraživanju.

Međunarodna suradnja na istraživanju i naporima za spašavanje žabaca bila je inspirativna za Sáncheza. “Ali na kraju, budući da smo pronašli tako malo životinja, bilo je i pomalo tužno… Situacija vrste u prirodi je čak i gora nego što smo mislili prije istraživanja.”

Žabac smatran kritično ugroženim


Inače poznat kao divovska žaba, ovaj vodozemac je jedna od najvećih žaba na svijetu, težak gotovo 1 kilogram. Noću su mužjački rezkasti krici odjekivali kišnim šumama i mogli su se čuti s udaljenosti veće od 200 metara, rekao je Sánchez.

Sada su kišne šume tiše bez tog karakterističnog zvuka.

“Želimo vratiti taj zvuk našem otoku, našem narodu”, rekla je ekologinja s Dominike Jeanelle Brisbane u priopćenju ZSL-a. “Razorno je što buduće generacije možda nikada neće čuti taj zvuk koji definira taj otok.”

Nakon širenja smrtonosne bolesti 2002. godine, žabac je klasificiran kao kritično ugrožen na Crvenoj listi, rekao je Sánchez, ali se suočava s prijetnjama već duže vrijeme, posebno zbog lova – od strane ljudi i drugih grabežljivaca poput mačaka – kao i zbog ekoloških problema.

NAJNOVIJE