Pokolj na bowling ligi: Napadač upao u dvoranu ‘punu djece’ i zapucao iz puške, ubio je 22 osobe

Vrlo vješt napadač otvorio je vatru na djecju bowling ligu u pohodu u kojem je ubijeno najmanje 22 osobe, a ranjeno 60 u gradu Lewiston u državi Maine, a još uvijek je u bijegu dok se upozorenje za ostajanje u domovima proširilo i na susjedni grad.

Stanovnicima Lewistona i obližnjeg Bowdoina savjetovano je da u četvrtak ujutro ne izlaze iz svojih domova jer je napadač i dalje na slobodi. U međuvremenu su javne škole zatvorene u Portlandu, najvećem gradu države, javlja Daily mail.

Policija je imenovala Roberta Carda, 40-godišnjeg instruktora oružja iz rezervi vojske koji je ranije bio hospitaliziran zbog mentalnih problema, kao osobu od interesa.

“Molimo vas ostanite unutar svojih domova dok više od 100 istražitelja, lokalnih i federalnih, radi na lociranju Roberta Carda koji je osoba od interesa u pucnjavi u Lewistonu”, rekla je državna policija Maine na Facebooku.

Preživjeli su opisali kako su pobjegli bježeći stazama za bowling i skrivajući se iza čunjeva dok je napadač koristio pušku tipa AR-15 da otvori vatru dok su djeca igrala – među ozlijeđenima su i tinejdžeri.

Napadač je koristio pušku tipa AR-15 da zapuca unutar kuglane Sparetime Recreation oko 19 sati u srijedu, a zatim u obližnjem baru Schemengees Bar and Grille.

Lewiston, mali grad od oko 38.000 stanovnika, blokiran je dok policija traga za Cardom koji je ovog ljeta bio hospitaliziran zbog mentalnih problema. Ranije je prijavio da čuje glasove i prijetio je da će pucati na svoju bazu Nacionalne garde u Sacu, u Maineu.

Napadač je ubio najmanje 22 osobe i ranio 60 u gradu Lewiston, u Maineu. Policija u Lewistonu traga za osumnjičenim, snimljenim u rekreacijskom centru Sparetime. Prvi poziv za pomoć za Sparetime stigao je u 19:15 po lokalnom vremenu.

Pohod je počeo u 18:56, a policija u Lewistonu, drugom gradu po veličini u Maineu, dobila je poziv za pomoć za kuglanu Sparetime Recreation u 19:15.

Zatim su primili pozive iz druge lokacije, udaljene četiri milje, bara i roštilja Schemengee. Policija je imenovala Roberta Carda, 40-godišnjeg rezervista vojske i instruktora oružja, kao ‘osobu od interesa’: opisan je kao naoružan i opasan.

Njegov automobil, bijeli Subaru iz 2013. godine, pronađen je napušten u gradu Lisbon, blizu pristaništa, sedam milja od Lewistona, rekli su lokalni šerifi oko 23:20.

Gradski upravitelj Lewistona potvrdio je broj žrtava: 22 mrtvih i 50-60 ozlijeđenih: stanovnicima Lewistona i Lisbona rečeno je da ostanu u svojim domovima. Državna policija Maine proširila je upozorenje i zatvaranje škola na grad Bowdoin, odakle je Card.

Ispred Centralnog medicinskog centra Maine u četvrtak ujutro nalazi se veliki broj policajaca, a naoružani policajci stoje na svakom ulazu s puškama velike snage. Bolnica je zatvorena i posjetiteljima nije dopušten ulazak.

Jedan kuglaš, koji se predstavio samo svojim imenom Brandon, rekao je da je čuo 10 hitaca prije nego što je pobjegao stazom bosonog i popeo se unutar stroja za postavljanje čunjeva kako bi se sakrio od napadača.

Opisujući trenutak kada je napadač otvorio vatru, Brandon je rekao: ‘Bili smo unutra, samo normalna noć kuglanja. Niotkuda je samo ušao i čuo se glasan prasak. Mislila sam da je balon, okrenula sam leđa vratima. I čim sam se okrenula i vidjela da nije balon, da drži oružje, samo sam pobjegla niz stazu i kliznula doslovno tamo gdje su čunjevi i popela se na stroj.

Brandon, koji je ostao na strojevima oko deset minuta dok nisu stigli policajci, rekao je da je napadač bio otprilike 15 metara iza njega. ‘Bio je blizu, vrlo blizu’, dodao je.

‘Došao sam tamo da kuglam sam i nisam bio ni 10 minuta, samo sam ušao u prostor. Stavljao sam kuglanačke cipele kad je sve počelo. Bosonog sam već pet sati.’

Riley Dumont rekla je da je njena 11-godišnja kći igrala u dječjoj bowling ligi kada je čula nekoliko hitaca. Rekla je za ABC News da je njen otac, umirovljeni policajac, obitelj odveo u kut.

NAJNOVIJE