POKOP ČETVERO MALIŠANA Policija okupirala srpske škole, najavljen veliki prosvjed

Četvero mališana koje je pomahnitali Kosta K. (13) ubio u pucnjavi u školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, bit će sahranjeno danas.

Tijekom vikenda sahranjeno je 13 žrtava iz dva masakra koja su zavila Srbiju u crno. U Beogradu je u subotu na vječni počinak ispraćeno četvero učenika i čuvar škole Dragan Vlahović. U Malom Orašju i Mladenovcu sahranjeno je osam osoba koje je brutalno likvidirao Uroš B. u krvavom piru koji je trajao satima, među kojima je i policajac Milan P., njegova sestra Kristina i prijatelj Dalibor T. U dva dana u Srbiji ubijeno je 17 ljudi.

Od danas se svi učenici u Srbiji vraćaju na redovnu nastavu, osim u Osnovnoj školi na Vračaru, mjestu velike tragedije. Mjere vlade stupaju na snagu, i ovog jutra se policajci raspoređuju u svih 1800 škola u zemlji. Bit će prisutni i na svim javnim mjestima gdje se okuplja veći broj građana, piše Blic.rs.

U svim školama u Srbiji, od danas od 8 sati pa sve do kraja nastave bit će prisutni policijski službenici koji će preventivno djelovati, rekao je državni tajnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilo Stevandić.

Mjere sigurnosti

Angažiranjem dodatnih 1200 policajaca, kaže, osigurat će se da svaka škola ima policijskog službenika koji će brinuti o sigurnosti učenika i zaposlenih.

Na ulazu u OŠ “Vladislav Ribnikar” su četiri policajca, a vrata škole otvaraju samo zaposleni. Nastave nema, a od danas će biti organiziran produženi boravak za učenike nižih razreda, od prvog do četvrtog. Nastava bi za sve učenike trebala početi u srijedu 10. svibnja, sedmog dana od tragedije nezabilježene u školama u Srbiji.

Skinuti s respiratora

Od devet pacijenata koji su zadobili teške povrede u masovnoj pucnjavi u Mladenovcu, zbrinuti su u Kliničkom centru Srbije, i njih četvero su skinuti s respiratora i u boljem su zdravstvenom stanju, jedan od pacijenata je čak poslan i na kućno liječenje.

Dva pacijenta su i dalje u teškom stanju, jedan od njih ima teške povrede jetre, bubrega i koljena, dok drugi ima teške povrede glave i oka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije pozvalo je građane koji posjeduju neregistrirano oružje da ga od danas, 8. svibnja, do 8. lipnja ove godine, predaju najbližoj policijskoj stanici.

Tijekom ovog perioda građani koji predaju neregistrirano oružje neće krivično odgovarati, niti snositi bilo kakve posljedice, te ne moraju da dokazuju porijeklo oružja.

Prosvjed opozicije


Oporba je za 18 sati ispred zgrade Skupštine Srbije zakazala prosvjed pod nazivom ‘Srbija protiv nasilja‘ na kojem se između ostalog traži smjena ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina, kao i ukidanje reality emisija te emisija koje promoviraju nasilje, agresiju, nemoral i primitivizam, kao i zabranu tiskovnih medija koji promoviraju primitivizam i emitiraju lažne vijesti. Uz to zahtijeva se i smjena rukovodstva javnog servisa zbog emitiranja programa koji promovira nasilje i kriminal.

‘Ovo je trenutak kada svaki ‘građanin‘ može dati ostavku na mjesto ‘građanina‘, apelirajući tako na svako ljudsko biće da preispita vlastito mjesto i odgovornost u kreiranju jednog sveopćeg ‘ludila‘. Kako smo došli do ovog, pred čim smo žmirili, koliko puta smo rekli da nas se ne tiče nešto jer je to nečije tamo, koliko puta smo okrenuli glavu i bili umorni reagirati, saslušati, vidjeti, potražiti moguće načine… Svako od nas može postaviti ovo pitanje i sigurno će, ako je iskren prema sebi, naći neke situacije ili dosta njih, pred kojima je zažmirio, birajući zonu komfora nasuprot podrške, razumijevanja i sl. Kriza vrijednosti jednog društva ne može se svirepo pripisati opozicionim strankama i liderima, jer je to toliko besmisleni oblik manipulacije, osuđujući ih da koriste tragediju za jeftine političke poene…U ovom bolnom trenutku čuje se tihi, poluglasni vapaj svih za akcijom, da se nešto hitno mora promijeniti‘.

Općinski odbor Srpske napredne stranke na Vračaru povodom najavljenih posvjeda opozicije izdao je pak priopćenje puno uvreda:

‘U najbolnijem trenutku Srbije, oporba izgleda kao nasilnik, zli nasilnik. Ali njihove karikaturalne mentalne sposobnosti, danas, ni manje ni više su monstruozne. Bezlično zlo, uronjeno u svoju izvitoperenu ambiciju, usuđuje se da koristi ovu nacionalnu tragediju za svoj osobni interes. Njihova destrukcija onemogućava im da shvate da je ovdje u pitanju bol srpskog naroda i borba za očuvanje obitelji. Onemogućava im da shvate da je u dva dana ispisana nova Krvava bajka. Onemogućava im da shvate da su ovdje u pitanju prava svakog djeteta na život i slobodu. Onemogućava im da shvate da su na marginama srpskog društva, evidentno neobrazovani i manjkavo inteligentni i da kao takvi proživljavaju moralnu krizu i entropiju vrijednosti. U dane žalosti pozivate na prosvjed? Ostanite u mraku i tišini, gospodo! Tu vam je mjesto.‘

NAJNOVIJE