POKRENUTA ISTRAGA Zrakoplov propadao 1200 metara u minuti iznad Tihog oceana

Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) provodi istragu nakon što je avion Southwest Airlinesa počeo naglo propadati, zaustavivši propadanje na oko 120 metara iznad Tihog oceana, prenosi Guardian.

Bloomberg je u posjedu memoranduma koji je distribuiran pilotima Southwest Airlinesa. U memorandumu stoji kako je Boeing 737 Max 8 propadao oko 1200 metara u minuti, zaustavivši propadanje na oko 120 metara iznad oceana prije nego što se počeo uspinjati.

Zrakoplov preusmjeren u Honolulu

Incident kod obale Havaja dogodio se 11. travnja, usred nepovoljnih vremenskih uvjeta. Avion je letio iz Honolulua za Lihue kada se suočio s brzim propadanjem, izvijestio je Bloomberg. Nitko nije ozlijeđen u incidentu. Iz tvrtkinog memoranduma proizlazi kako je incident posljedica pogreške neiskusnog kopilota.

“Southwestu ništa nije važnije od sigurnosti. Putem našeg robusnog sustava upravljanja sigurnošću, događaj je tretiran na odgovarajući način jer uvijek težimo stalnom poboljšanju”, stoji u priopćenju zrakoplovne tvrtke dostavljenom medijima, prenosi Index.

FAA je za CNN potvrdila kako je odmah saznala za incident i otvorila istragu. Zrakoplov je na kraju preusmjeren u Honolulu.

Boeingov avion prošli mjesec doživio nizozemski okret


Prošlog tjedna se saznalo da je tijekom svibnja u odvojenom incidentu drugi Boeing 737 Max pretrpio štetu nakon što je doživio nizozemski okret. Nizozemski okret označava situaciju u kojoj se zrakoplov ljulja od vrha jednog krila do vrha drugog krila. Naziv je uveden jer zrakoplov u zraku oponaša kretanje nizozemskog klizača na ledu.

Associated Press je izvijestio da je oštećeni zrakoplov sigurno sletio, ali je istaknuo da Southwest Airlines nije obavijestio Nacionalni odbor za sigurnost prometa (NTSB) o nizozemskom okretu i oštećenju aviona do 7. lipnja.

U siječnju je FAA naredila da gotovo 200 Boeinga 737 Max 9 prestane letjeti nakon što je komad trupa otpao usred leta. Zrakoplovi su vraćeni u upotrebu nakon što su prošli opsežnu inspekciju.

Iznenadne smrti dvojice zviždača


Nedavno su preminula dvojica zviždača koja su govorila o problemima s Boeingom, 62-godišnji John Barnett i 45-godišnji Joshua Dean.

NAJNOVIJE