POLICIJA KORISTI PALICE I SUZAVAC Izbili veliki neredi nakon što je ruski aktivist osuđen na zatvor

AutorHina

Policija za suzbijanje nereda u srijedu je palicama i suzavcem odgovorila na prosvjed u ruskoj republici Baškortostan koji je izbio nakon što je lokalni aktivist za ljudska prava osuđen na četiri godine zatvora u kažnjeničkoj koloniji.

Na suđenju zatvorenom za medije, Fail Alsinov je proglašen krivim za poticanje na etničku mržnju i osuđen na zatvorsku kaznu, nakon čega je izbio sukob između policije i pristaša Alsinova koji odbacuje optužbu koja mu se stavlja na teret.

Video snimke pokazuju pokazuju ljude koji su u jednom trenutku povikali “suzavac” i počeli bježati te red policajaca koji nasrću na gomilu policijskim palicama.

Veliki prosvjedi u Rusiji su rijetkost zbog rizika od uhićenja na bilo kakvom okupljanju koje prethodno nije dobilo dozvolu vlasti. Zbog protivljenja ratu u Ukrajini je u protekle dvije godine osuđeno više tisuća ljudi.

Alsinov je osuđen zbog vrijeđanja migrantskih radnika u travnju 2023. na prosvjedu protiv planova za rudarenje zlata u Baškortostanu, na južnom Uralu i na granici Europe i Azije.

Njegovi pristaše tvrde da se radi o zakašnjeloj osveti vlasti zbog njegovog protivljenja vađenju soli na brdu koje lokalno stanovništvo smatra svetim.

Prema video snimkama, u mjestu Bajmak, 1380 kilometara istočno od Moskve na prosvjedu se okupilo više tisuća ljudi. Istočna ruska republika koja broji 4,1 milijun ljudi poznata je po proizvodnji nafte.

Alsinov je čelnik Baškorta, pokreta za očuvanje kulture, jezika i etniciteta tamošnjih ljudi. Pokret je 2020. zabranjen kao ekstremistička organizacija.

AutorHina

NAJNOVIJE