POLICIJA RS-a U AKCIJI Otkrivene mračne mreže trgovine drogom i oružjem, uhićene 23 osobe

Na području Republike Srpske su u međunarodnoj akciji “DŽad” uhićena 23 lica, a otkriveno je 20 krivičnih djela, i to najviše iz oblasti trgovine drogom i oružjem.

Policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske su u okviru akcije usmjerene na zajedničko djelovanje protiv nelegalne trgovine oružjem, drogom, krijumčarenje migranata i trgovinu ljudima izvršili provjeru 852 lica i 701 vozila.

Slobode su liššena 23 lica na području Republike Srpske i otkriveno je 20 krivičnih djela, od čega 15 krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga i pet krivičnih djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija. Pronađeno je i oduzeto 13 pušaka, pet pištolja i 1.370 komada municije, priopćeno je iz MUP-a Republike Srpske.

Akciju su realizirale policije 26 europskih zemalja uz podršku Europola, Fronteksa i Interpola.

U ovim planskim aktivnostima sudjelovalo je 710 policijskih službenika, a samu aktivnost koordinirala je Uprava za organizirani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske uz podršku policijskih uprava Istočno Sarajevo, Prijedor, Doboj i Banjaluka.

Iz MUP-a su istakli da je jedna od njihovih značajnijih aktivnosti u ovoj međunarodnoj policijskoj aktivnosti akcija kodnog naziva “Kode” u kojoj su pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo zajedno sa Upravom za organizirani i teški kriminalitet i u saradnji sa Europolom slobode su lišili 14 lica.

Njima se na teret stavlja da su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i promet drogom, čime su pričinili protivpravnu imovinsku korist od 2.750.000 KM.

Ova akcija bila je usmjerena protiv više lica da su duži period na području Istočnog Sarajeva dogovarala kupovinu, distribuciju i novčanu isplatu heroina, kokaina, marihuane, amfetamina, ekstazija i drugih supstanci za proizvodnju narkotika te tako počinili prethodno navedeno krivično djelo, piše N1.

U akciji “DŽad” širom Evrope je sudjelovalo ukupno 22.488 službenika, a epilog su 163 pokrenute istrage.

Provjereno je ukupno 215.273 osoba i 67.277 vozila, kao i 5.225 poštanskih pošiljaka i paketa.

NAJNOVIJE