POLICIJSKA BRUTALNOST Hrvat iz BiH preminuo nakon što je pretučen u Njemačkoj

U ponedjeljak preminuli 47-godišnjak u Mannheimu je Ante Paponja, Hrvat rođen u Mannheimu čija obitelj je rodom iz Rame u BiH.

Kako što je Fenix-magazin već jučer objavio, Paponja je preminuo u ponedjeljak u bolnici u Mannheimu nakon policijske akcije i uhićenja čiji video kruži društvenim mrežama.

Bliski rođak preminulog Ante Paponje, Željko Paponja je za Fenix-magazin ispričao kako je cijela obitelj preminulog Ante u šoku i kao i cijela njegova obitelj traže policijsku istragu jer žele znati što se točno dogodilo i kolika je krivnja na dvojici policajaca koja su bila u intervenciji.

“Svi smo zgroženi snimke intervencije policajaca, a koje su svjedoci snimali i objavili na društvenim mrežama. Zasad znamo kako je Ante otišao iz bolnice u trgovinu, odnosno kiosk za prodaju hrane (Imbis) kako bi kupio nešto za pojesti. Izašao je vani, stao ispred Imbisa kako bi pojeo to što je kupio. Još nije bio ni platio kad je došla policija. Kao što se vidi na snimkama, savladali su ga i pritisnuli na tlo udarajući ga šakama. Kasnije se dogodilo to što se dogodilo”, rekao je Željko Paponja kojemu je preminuli Ante stričević, tj. prvi rođak s očeve strane.

“Ante je sin od mog strica. I stric i strina te Antina sestra iz Mannheima su u šoku. Ne mogu vjerovati što se dogodilo, teško je kad izgubiš dijete, a pogotovo na taj način”, rekao je za Fenix-magazin.de Željko Paponja.

Željko kaže kako je Ante rođen u Mannheimu gdje je živio cijeli život. Majka i otac su mu podrijetlom iz Rame. Prije nekoliko godina su se rastali što Ante emocionalno nije dobro podnio.

“Bio je jako emotivan i od te rastave pomalo rastrojen. Često je odlazio kod majke i sestre. Taj dan je išao u bolnicu. Kako smo doznali vjerojatno je liječnik zvao policiju koja ga je na kraju pronašla. Ono što smo vidjeli na video snimkama je strašno, u nevjerici govori Željko Paponja.

Obitelj, kaže, sad čeka nalaz obdukcije kako bi se doznalo što se točno dogodilo.

“To će trajati oko 14 dana, a onda će pogreb vjerojatno biti u Slavoniji, odnosno u selu Buk u blizini Pleternice, gdje Antina majka ima kuću koju su napravili nakon sto su iselili iz Rame nakon potapanja Ramske doline, rekao je Željko Paponja

“Ovo se nije smjelo dogoditi, nitko nije zaslužio da ga policajci tuku, Ante je bio jako osjetljiv i emotivan”, kaže Željko Paponja.

Pod istragom dvojica policajaca

Podsjetimo, kako je Fenix-magazin.de već ranije pisao, nakon smrti 47-godišnjaka u Mannheimu, koji je preminuo u ponedjeljak poslije policijske intervencije, pod istragom su dvojica njemačkih policajaca iz Mannheima.

Istragu o tom slučaju vodi Državni ured kriminalističke policije u Stuttgartu (LKA).

Portal SWR je u utorak objavio kako je istraga usmjerena na rekonstrukciju cijelog događaja, prije svega primjenu izravne sile od strane policijskih službenika, kao i na zdravstveno stanje muškarca koji je u ponedjeljak preminuo u bolnici nakon policijske akcije na Marktplatzu u Mannheimu.

Prema pisanju SWR-a, postoji sumnja na prekomjernu primjenu sile koja je rezultirala tjelesnim ozljedama i smrću 47-godišnjaka.

U priopćenju LKA navodi se kako je liječnik iz Središnjeg instituta za mentalno zdravlje u Mannheimu (ZI) pozvao policiju jer je smatrao kako je 47-godišnjaku koji se udaljio iz bolnice potrebna pomoć.

Liječnik i dvojica policajaca su krenuli u potragu za muškarcem i pronašli ga u središtu Mannheima. Policija je silom pokušala provjeriti muškarca, no on se opirao. Kad su ga policajci svladali, 47-godišnjak je iznenada klonuo i nije davao znakove života. Preminuo je malo kasnije u bolnici.

Snimke na društvenim mrežama

Ubrzo su se na društvenim mrežama pojavile snimke na kojima se navodno vidi kako je policajac šakom udario muškarca u glavu.

Policija u Mannheimu se u utorak oglasila putem Twittera.

“LKA i Ured javnog tužitelja će tijekom istrage pregledati razne video zapise”, napisali su.

Putem Facebooka policija je pozvala svjedoke da se jave s korisnim informacijama.

Novinari SWR su razgovarali sa stanovnicima Mannheima koji su šokirani tim događajem. Neki od njih su izjavili kako Njemačka više nije sigurna zemlja.

NAJNOVIJE