Politici paše da nema popisa, evo što je Krišto odgovorila na upit kad će popis

Bosna i Hercegovina je, u skladu sa standardima, trebala ove godine provesti novi popis stanovništva. Zadnji je provela 2013. godine. Pravilo je da se on provodi svakih deset godina što, naprimjer. Čine i Srbija i Hrvatska.

No, naša država ga neće provesti i ponovo će odstupiti od ovog europskog standarda. Obrazloženje koje je iz Vijeća ministara BiH upućeno Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH odražava svu slabost i države i sustava, piše Fokus.

Iz Ureda predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto rečeno je da je Agencija za statistiku BiH formirala radnu grupu koja je uradila prijedlog Zakona o popisu stanovništva i dostavila ga entitetskim zavodima na mišljenje.

“Zajednički zaključak sve tri statističke institucije je da se prijedlog Zakona o popisu stanovništva ne može finalizirati na način i u roku od tri mjeseca kako je predloženo inicijativom Zastupničkog doma PSBiH jer dva ključna elementa prijedloga Zakona o statistici – proračun i datum početka popisa, popisna pitanja, iznos financiranja, mape popisnih krugova, metodološki i organizacijski dokumenti, provedena nabavka IT opreme, provede pilot popis s ciljem testiranja predloženih rješenja i čitav niz drugih okolnosti i kada je izvjesno da neće biti nikakvih bitnih izmjena”, kaže se u odgovoru Ureda predsjedavajuće Vijeća ministara na zastupničko pitanja poslanik Saše Magazinovića.

Činjenica da skoro nikakve navedene pripreme nisu urađene, a što u ovom odgovoru nije navedeno, dovoljno govori koliko je vlastima uopće u interesu da provedu novi popis stanovništva.

U odgovoru dalje navode da se Zakon o ppopisu stanovništva donosi nakon što su obavljen sve pripremne aktivnosti. Tako ističu primjer, koji je sam po sebi porazan, da su početni pripremni dokumenti i aktivnosti u BiH počeli 2005. godine, da bi nakon čak osam godina priprema popis bio realiziran tek 2013. godine!

Za razliku od BiH u Hrvatskoj je popis stanovništva proveden 2020. godine, a u Srbiji 2021.

NAJNOVIJE