POLITIKA SE ČEŠLJA, NAROD POSTI Hrana u BiH prati cijene goriva, ali samo kad je rast

Najava nove cijene goriva od tri marke po litru ponovo je opravdano sve zabrinula. Što će biti sa cijenama hrane znajući paušalne kalkulacije cijena i da poskupljuje sve, čak i ono što ne ovisi od transporta. Opravdano je pitati – kako se može najaviti poskupljenje hrane koja je već jednom poskupjela kada je prošle godine gorivo bilo i skuplje, a cijene proizvoda nikad nisu padale.

Poskupljenje goriva opet je rezultiralo priču da je hrana sljedeća koja će poskupiti, i svi ostali proizvodi u čiju cijenu ulaze troškovi transporta. Cijene hrane su već na izrazito visoko1j razini pa su s razlogom svi zabrinuti da nas čeka teška jesen.

“Očekujemo da će sad, logično, kao što to kod nas uvijek i biva, doći do povećanja cijena nekih proizvoda i ugrađivanja, iako se zbog tog istog goriva niko nije sjetio da spusti cijene kad je cijena padala”, rekao je Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” Bijeljina, za BHRT.

Ekonomisti ističu da ponekad kalkulacije naših trgovaca, distributera nisu jasne.

“Prošle godine u ovo vrijeme cijena goriva je bila skoro 3.20KM, danas je cijena niža 15 posto. Cijene osnovnih namirnica evo podataka. Kruh je porastao za 14 posto, mlijeko za devet posto, jaja za čak 29 posto, tri namirnice su narasle za skoro 20 posto, a onda je cijena goriva pala 15 posto”, rekao je Vedran Jurišić, ekonomist u Savezu sindikata Republike Srpske.

Ono čega se s pravom svi pribojavaju da se neće pristupiti analizi i ekonomskoj kalkulaciji cijena hrane i ostalih proizvoda, već da će to ponovo biti paušalno. A građanima, kao i prethodnih mjeseci, ostaje da, ako to već nisu, savladaju umijeće preživljavanja.

Optimizmu mjesta ne ostavlja ni konstantni rast potrošačke košarice, gdje se vidi da je hrana dominantno najveći trošak i da je cijena, primjerice samo tri artikla poput kruha, mlijeka i jaja u odnosu na prošlu godinu, porasla u prosjeku za više od 20 posto.

NAJNOVIJE