POLJSKI PREDSJEDNIK Projektil “vjerojatno nesretan slučaj”

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da je projektil koji je u utorak pogodio njegovu zemlju “vjerojatno nesretan slučaj” ukrajinske protuzračne obrane, prenosi CNN.

“Nema naznaka da je ovo bio namjerni napad na Poljsku. Najvjerojatnije je to bila raketa S-300 ruske proizvodnje. Trenutačno nemamo dokaza da je to bio projektil koji je ispalila ruska strana”, tweetao je u srijedu.

Duda je tijekom konferencije za novinare rekao da je napad “vjerojatno nesretan slučaj” jer je Ukrajina presrela baraž ruskih projektila.

“Postoji velika vjerojatnost” da je jedan od ukrajinskih projektila protuzračne obrane pao na teritorij Poljske, rekao je. Dvije osobe su poginule u incidentu.

“Vjerojatno ga je ispalila ukrajinska protuzračna obrana, a nažalost, pao je na poljski teritorij”, rekao je.

“Nije bila velika eksplozija, ali je ipak bila eksplozija”, dodao je predsjednik. Ponovio je kako ništa ne pokazuje da se radilo o “namjernom napadu” na Poljsku.

Duda je također rekao da je Poljska povećala borbenu spremnost svojih snaga. Rekao je i da je s američkim predsjednikom Joeom Bidenom razgovarao o povećanju borbene spremnosti američke zračne baze u Poljskoj.

Projektil koji je pogodio istočnu Poljsku označio je prvi put da je zemlja NATO-a izravno pogođena tijekom sukoba.

NAJNOVIJE