Pomak BiH na putu prema EU-u, pregovori bi mogli biti otvoreni u ožujku

AutorHina

Bosna i Hercegovina je napravila određene pomake na svom europskom putu i treba nastaviti s tim kako bi čelnici EU-a na samitu u ožujku mogli donijeti odluku o otvaranju pristupih pregovora, poruka je s neformalnog sastanka predsjedateljice Vijeća ministar BiH Borjane Krišto s ministrima za europske poslove država članica EU-a.

Prije početka sastanka Vijeća za opće poslove, koje čine ministri za vanjske ili europske poslove država članica, održan je radni doručak na kojem je predsjedateljica Vijeća ministara BiH Krišto izvijestila o tome što je sve zemlja poduzela kako bi se približila svom cilju otvaranja pristupnih pregovora.

Jedna od točaka dnevnog reda Vijeća za opće poslove jest priprema za predstojeći sastanak na vrhu čelnika EU-a koji će se održati 21. i 22. ožujka i na kojem bi mogla biti donesena odluka o početku pregovora s BiH ako izvješće Komisije bude pozitivno.

“Pripremamo izvješće za zemlje članice prije sastanka Europskog vijeća u ožujku o putu BiH prema EU-u. Radimo na tome da se riješe otvorena pitanja i nastave reforme”, poručio je povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi, koji je također bio na neformalnom radnom doručku.Hrvatska državna tajnica u ministarstvu vanjskih poslova Andreja Metelko Zgombić, koja predstavlja Hrvatsku na Vijeću za opće poslove, izrazila je nadu da će Europsko vijeće donijeti odluku o otvaranju pregovora s BiH.

“Za Hrvatsku je vrlo važno da čelnici na svom samitu u ožujku razgovaraju o proširenju sukladno zaključcima sa samita u prosincu. To je osobito važno za Bosnu i Hercegovinu i mi se doista nadamo da će čelnici donijeti odluku o otvaranju pregovora”, rekla je Metelko Zgombić.

Ona je rekla da je predsjedateljica Krišto detaljno izvijestila sudionike sastanka o svim aktivnostima koje tamošnja vlada poduzima u zadnje vrijeme. “Uvjereni smo da će čelnici moći donijeti odluku o otvaranju pregovora”, rekla je.

Austrijska ministrica za europske poslove Karoline Edtstadler rekla je da treba iskoristiti postojeći zamah i da je odluka o otvaranju pregovora apsolutna potrebna.

“Mislim da je to apsolutno potrebno, posebice s obzirom na činjenicu da se nalazimo u potpuno promijenjenom svijetu i da jednostavnom moramo iskoristi ovaj zamah”, rekla je Edtstadler.Krišto je, prema priopćenju iz njezina ureda, rekla da je napredak njezine zemlje evidentan.

“Evidentan je rad i napredak naše zemlje po pitanju europskog puta. Napredak ostvaren tijekom 2023. godine nastavljen i u 2024. godini ubrzanom dinamikom”, rekla je Krišto.

Naglasila je kako je Vijeće ministara BiH postiglo značajne pomake na ispunjavanju 8+1 uvjeta, odnosno 14 ključnih prioriteta.

Ona je u kontekstu zakonodavne reforme istaknula da osobit značaj imaju izmjene i dopune izbornog zakona kao i sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva koja obuhvaća implementaciju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda, kao i implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava za što su svi potpuno opredijeljeni, ali i druge popravke koje se odnose na demokratičnost i transparentnost izbornog procesa.

Istaknula je kako je ključno da rješenje ovog pitanja, kao i svih ostalih, mora biti rezultat unutarnjeg dijaloga i dogovora, jer jedino rješenje institucija BiH može osigurati dugoročnu sigurnost, stabilnost te poboljšati odnose u Bosni i Hercegovini.

AutorHina

NAJNOVIJE