POPIS STANOVNIŠTVA U CRNOJ GORI Popisivači koristili ‘piši/briši’ olovke prilikom unosa podataka

Crnogorska popisna komisija utvrdila je da je 16 popisivača koji rade na popisu stanovništva na području Podgorice koristilo tzv. ‘piši-briši’ olovke pa je jednoglasno odlučeno da se svih šesnaestoro popisivača i jedan instruktor isključe iz popisne kampanje, objavili su u četvrtak, 14. prosinca, crnogorski mediji.

Iz crnogorske agencije za statistiku Monstat priopćeno je da su crnogorska policija i tužiteljstvo već pokrenuli kaznene postupke protiv popisivača koji su prepravljali podatke na popisnim listićima.

Prema saznanjima portala Pobjeda, instruktori Monstata su prije tri dana, tijekom redovne kontrole, utvrdili korištenje tzv ‘piši-briši’ olovke. Riječ je o olovci čiji se trag, kada se izloži blagom izvoru toplote izgubi, što omogućava popisivaču da kasnije upiše podatke koje želi.

Popis u Crnoj Gori počeo je 3. prosinca i trebalo bi trajati 15 dana, ali u slučaju da se ne popiše cjelokupno stanovništvo može se i produžiti.

Popis crnogorskog stanovništva odgađan je nekoliko puta. Prošle godine odgođen je zbog, kako je navedeno, tehničkih problema, a novi termin bio je 1. studenog ove godine, ali i tada je odgođen zbog prijetnji procrnogorske opozicije da će ga bojkotirati tvrdeći da ne postoje uvjeti za njegovo održavanje i kvalitetnu kontrolu unesenih podataka.

Tome je prethodila agresivna popisna kampanja kojoj se pridružila i Srpska pravoslavna crkva, a cilj joj je bio da se što više građana Crne Gore izjasne kao Srbi, te da govore srpskim jezikom.

Nova crnogorska vlada premijera Milojka Spajića zbog toga je na prvoj sjednici nakon izbora popis odgodila za početak prosinca, a tijekom studenog s opozicijom su dogovoreni uslovi koje je neophodno ispuniti za njegovo održavanje, pa su popisnim komisijama dodani članovi iz opozicije, načinjen je softver za kontrolu podataka, te je zabranjeno sudjelovanje političkih stranaka u popisnoj kampanji.

Prema popisu iz 2011., pet godina od obnove crnogorske nezavisnosti, oko 45 posto stanovništva izjasnilo se da su Crnogorci, a Srba je bilo 29 posto.

Međutim, kada je u pitanju jezik, situacija je drugačija. Gotovo 43 posto stanovnika Crne Gore izjasnilo se da govori srpskim jezikom, a 37 posto da govori crnogorskim.

NAJNOVIJE