POSNA VERZIJA omiljene bh. slastice

Jeste li znali da u vrijeme posta možete praviti mnoge varijante kolača koji nisu masni. Posnu varijaciju ima i poznata orijentalna slastica baklava, pa isprobajte ovaj recept s Coolinarike.

Sastojci
za 6 osoba
Sastojci za okrugli pleh prečnika 30 cm:
500 g tankih kora
600 g oraha (pola mljevenih, pola sjeckanih)
150 g margarina (pravila sam posnu verziju, ako pravite masnu obavezno koristite maslac)

Agda (sirup)
750 g šećera
600 ml vode
pola limuna
1 kašika meda

PripremaPrvo pripremiti agdu i ostaviti da se dobro ohladi. Šećer i vodu staviti da se kuha, kad prokuha kuhati 10 minuta na srednjoj temperaturi. Na kraju dodati sok od pola limuna i 1 kašiku meda.

Pola oraha samljeti sitno, pola krupno ili isjeckati ručno. Margarin otopiti na laganoj temperaturi. Kore isjecite prema veličini pleha.

Pleh premažite uljem. 4 kore ostavite sa strane, one će vam trebati na kraju. Poredati 3 kore na pleh, svaku premazati otopljenim margarinom, četvrtu premažite i pospite orasima (3 pune kašike oraha) i tako dok imate materijala, stavljate koru, premazujete pa orasi. Svaka kora se premazuje da bi se orasi lijepo “zalijepili”. Na kraju završiti sa one 4 kore koje ste ostavili sa strane, svaku također premazati osim zadnje. Isjeći baklavu i preliti ostatkom vrućeg margarina pa nećete imati potrebe da prekrivate baklavu.

Peći na 200°C dok ne porumeni, nekih 15 minuta, zatim smanjite na 100°C i sušite još sat do sat i pol. Čim se pojave šupljine između baklavica, gotova je. Vruću baklavu preliti hladnom agdom. Baklavu tijekom pečenja ne pokrivati da ne bi bila žilava.

NAJNOVIJE