Posvećena veličanstvena skulptura Krista Kralja u Portugalu – 1959.

Lik Krista Kralja kod Lisabona po dimenzijama je sličan liku Krista Otkupitelja u Rio de Janeiru. Izgradnja tog kipa u Portugalu, kao i tamošnjeg svetišta, imala je veze s portugalskom zahvalnošću Bogu za izbjegavanje Drugog svjetskog rata.

Dana 17. svibnja 1959. godine posvećena je skulptura Krista Kralja (por. Cristo Rei) u Portugalu. Cijela je skulptura s postoljem visoka oko 110 metara, a lik Isusa Krista na njoj svojim položajem s raširenim rukama podsjeća na kip Krista Otkupitelja (por. Cristo Redentor) u Rio de Janeiru.

Dapače, zanimljivo je da je lik Isusa Krista u Portugalu visok oko 28 metara, slično kao i onaj u Rio de Janeiru (30 metara). Razlika je, dakako, u tome što se brazilski kip nalazi na brijegu, dok je onaj portugalski na postolju.

Kip Krista Kralja nalazi se kod portugalskog glavnog grada Lisabona, i to na strateškom mjestu u blizini ušća rijeke Tejo u Atlantski ocean. Rijeka Tejo, koju Španjolci nazivaju Tajo, najduža je rijeka čitavog Pirenejskog poluotoka (duga je više od 1.000 kilometara).

Izvire daleko u unutrašnjosti Španjolske, na području Aragona, protječe južno od Madrida, kroz znameniti grad Toledo, a zatim teče sve do Portugala. Lisabon je smješten upravo kod ušća rijeke Tejo u Atlantski ocean.

Za razliku od starog središta Lisabona, koje je smješteno na sjevernoj obali rijeke Tejo, kip Krista Kralja smješten je na južnoj obali, otprilike nasuprot znamenitom Jeronimitskom samostanu (por. Mosteiro dos Jerónimos).

Izgradnja golemog kipa Krista Kralja i tamošnjeg svetišta imala je veze s portugalskom zahvalnošću Bogu za izbjegavanje Drugog svjetskog rata (jedna su od rijetkih zemalja u Europi, pa čak i u svijetu, koje u tom ratu nisu izravno sudjelovale).

NAJNOVIJE