POTPISANO Francuzi će u mirovinu sa sa 64.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisao je zakon o vrlo nepopularnoj mirovinskoj reformi, kojom se dobna granica umirovljenja podiže sa 62 na 64 godine, javlja BBC u subotu. Svoj potpis na zakon stavio je nekoliko sati nakon što je najviše francusko ustavno tijelo odobrilo reformu.

Ustavno vijeće odbilo je pozive oporbe na raspisivanje referenduma, no također je izbacilo neke dijelove reforme, pozivajući se na pravne manjkavosti. Prosvjednici su nakon odluke Vijeća diljem francuskog glavnog grada Pariza zapalili vatre i 112 ljudi je uhićeno.

Dvanaest dana demonstracija protiv reforme održano je od siječnja. Sindikati su obećali da će se nastaviti protiviti reformi i pozvali su radnike u Francuskoj da se vrate na ulice 1. svibnja. Predsjednik Macron tvrdi da su reforme nužne kako bi se spriječilo urušavanje mirovinskog sustava.

Vlada je u ožujku iskoristila posebne ustavne ovlasti da bez glasanja uvede izmjene. Macron je zakon potpisao danas rano ujutro. Ministar rada Olivier Dussopt je rekao da očekuje da će reforme stupiti na snagu početkom rujna.

NAJNOVIJE