PREKO LUKE U PLAČAMA I KOPRU Bosna i Hercegovina je dio europske “kokainske rute”

Policija u Bosni i Hercegovini ove je godine zaplijenila 269 kilograma kokaina, što potvrđuje da je ta zemlja dio europske “kokainske rute”, no njene sigurnosne agencije u stanju su tu rutu prekinuti i zaustaviti ilegalnu trgovinu narkoticima, izjavio je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Nakon sastanka s direktorom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darkom Ćulumom Nešić je kazao da je dobio detaljne informacije o operacijama na suzbijanju trgovine narkoticima te da je zapljena nešto manje od 300 kilograma kokaina tijekom godine dovoljan dokaz da agencija u tome postiže dobre rezultate.

Zaplijenjeni kokain u BiH je dospio preko luka u Pločama i Kopru, kamo je dopremljen brodovima iz Južne Amerike. BiH je pritom tek tranzitno područje za crno tržište narkoticima i u njoj ostaje tek manji dio krijumčarene droge, no sigurnosne agencije planiraju provesti mjere kojima bi i to spriječile, naveo je ministar.

“Mi jesmo na kokainskoj ruti, no spremni smo je zaustaviti i preusmjeriti drugdje”, kazao je Nešić dodajući kako je njegovo ministarstvo u komunikaciji s američkom agencijom za borbu protiv trgovine drogom DEA-om, koja je spremna pomoći vlastima BiH u borbi s ilegalnim tržištem narkotika.

Najveći problem – krijumčarenje migranata

Prema podacima ministarstva sigurnosti BiH, tzv. sintetske droge poput fentanila, koje su se pojavile u Europi, pa tako i u Hrvatskoj, nemaju značajniji udio na crnom tržištu u BiH.

Nešić je kazao kako uz drogu drugi najveći izazov sada predstavlja krijumčarenje ljudima, odnosno krijumčarenje migranata, kojih je u BiH od početka godine stiglo više od 30 tisuća. Svi oni u roku od sedam do deset dana, koliko provedu u BiH, nastavljaju put prema Hrvatskoj, odnosno zapadnoj Europi, a u tome im sve više pomažu organizirane krijumčarske skupine koje čine sami migranti.

Nešić kaže kako je svima jasno da to postaje sve unosniji posao pa će to zahtijevati dodatno angažiranje sigurnosnih agencija, piše Hina.

Očekuje i kako bi sporazum o angažiranju Frontexa u BiH mogao biti potpisan u siječnju ili najkasnije veljači naredne godine, što bi dodatno pomoglo kontroli nad ilegalnim migracijama.

Nešić je uz sve to ustvrdio kako je BiH u ovom trenutku sigurnija od svih drugih država okruženja, a zaključio je kako probleme stvaraju samo “neodgovorni političari”, koji to čine zbog osobne promocije te tako izazivaju napetosti u zemlji.

NAJNOVIJE