Preminula najpoznatija kraljevska ljubavnica

Dana 27. svibnja 1707. godine umrla je jedna od najpoznatijih francuskih kraljevskih ljubavnica – slavna markiza de Montespan. Ona je bila službena ljubavnica (franc. maîtresse en titre) francuskog kralja Luja XIV. (Kralj Sunce). Luj XIV. bio je najmoćniji vladar u Europi, a svojom državom i svojim dvorom vladao je apsolutistički. Pripisuje mu se poznata izreka “Država, to sam ja” (franc. “L’État, c’est moi“) premda nema dokaza da je to ikada rekao.

Markiza de Montespan rođena je u vrlo uglednoj obitelji. Rođeno joj je ime bilo Françoise Athénaïs de Rochechouart de Mortemart, a bila je kći moćnog vojvode od Mortemarta, svojedobno guvernera Pariza. Njena obitelj de Rochechouart smatrana je najstarijom u Francuskoj nakon kraljevske dinastije, a to je bilo silno važno za ugled. Naime, u Francuskoj se ugled plemstva više temeljio na starosti obitelji nego na visini titula koje je posjedovala (za razliku od ostatka Europe).

Kad su joj bile 22 godine udala se za markiza de Montespana, po kojem je i dobila titulu po kojoj je danas većinom poznata. Kraljevom ljubavnicom postala je kad joj je bilo već oko 27 godina. Do tog je vremena već bila rodila dvoje djece svom suprugu. Kod kralja je istisnula njegovu prijašnju ljubavnicu, od koje je bila čak 4 godine starija.

Suprug markize de Montespan nije mirno prihvatio činjenicu da ga ona vara s kraljem. Navodno je izazvao Luja XIV. na dvoboj i izazvao skandal na dvoru. Ipak, ubrzo je stavljen u zatvor, a kasnije je protjeran na svoje posjede.

Markiza de Montespan rodila je kralju Luju XIV. čak sedmero nezakonite djece. Kralj je prema toj djeci bio tako brižan da ih je postavio na položaje kakve su nezakonita djeca rijetko dobivala u europskim kraljevstvima. Najstariji sin dobio je titulu vojvode od Mainea, a najmlađi titulu grofa od Toulousea i položaj admirala Francuske, ministra mornarice (te još čak pet vojvodskih titula).

Kralj se potrudio dobro oženiti/udati svoju djecu s markizom de Montespan. Na kraju je čak proglasio da oni mogu naslijediti prijestolje, što je izazvalo revolt kod zakonitih kraljevih potomaka.

Na mjestu kraljeve ljubavnice, markizu de Montespan naslijedila je markiza de Maintenon, koja je bila još oko 4 godine starija od nje (dakle, kralj je uzimao sve starije i starije ljubavnice). Markiza de Montespan umrla je u 67. godini u dvorcu Bourbon-l’Archambault.

NAJNOVIJE