ZADNJI DAN DIKTATORA Preminuo je u Ljubljani od posljedica gangrene

U Kliničkom bolničkom centru u Ljubljani umro je, 4. svibnja 1980. godine, Josip Broz Tito. U toj je bolnici boravio duže vrijeme zbog problema s cirkulacijom u nogama, piše portal Povijest.hr.

Amputirana mu je lijeva noga, a u međuvremenu je dobio gangrenu od koje je i umro. Smrt je ustanovljena u 15 sati i 5 minuta. Umro je samo 3 dana prije svog 88. rođendana (premda postoje neke sumnje oko točnog datuma njegovog rođenja).

Smrt Josipa Broza u Jugoslaviji se mjesecima očekivala, a pripreme za njegov sprovod već su trajale. Nakon smrti tijelo mu je specijalnim vlakom prevezeno iz Ljubljane u Beograd, zaustavljajući se u većim gradovima gdje su se okupljale mase ljudi da odaju posljednju počast vječnom predsjedniku.

Josip Broz pokopan je u beogradskoj Kući cvijeća na Dedinju osmog svibnja, a na sprovodu se okupio dotada najveći broj stranih državnika u povijesti. Prisutno je bilo 209 delegacija iz 127 zemalja, među njima 4 kralja, 31 predsjednik države, 22 premijera i 47 ministara. Od poznatih stranih državnika prisutni su bili Margaret Thatcher, Saddam Hussein, Jaser Arafat , Leonid Brežnjev, Indira Gandhi, Erich Honecker…

Mnogo nagađanja razvilo se oko činjenice da na Titovom grobu nema petokrake zvijezde. Neki to navode kao dokaz da je Tito bio mason, dok drugi smatraju da je riječ o jednostavnom previdu koji je nastao zbog žurbe.

NAJNOVIJE