Preminuo Heribert Hölz, Nijemac koji je zadužio i BiH i Hrvatsku

Iz Caritasa Bosne i Hercegovine izvijestili su da je sinoć, 7. prosinca u svom obiteljskom domu u Neukirchen-Vluyn u blizini Duisburga (Njemačka) u Gospodinu preminuo gosp. Herbert Hölz, veliki i neumorni karitativni djelatnik

Iz Caritasa Bosne i Hercegovine izvijestili su da je sinoć, 7. prosinca u svom obiteljskom domu u Neukirchen-Vluyn u blizini Duisburga (Njemačka) u Gospodinu preminuo gosp. Herbert Hölz, „veliki i neumorni karitativni djelatnik, posebno kao djelatnik Caritasa Duisburg, i dokazani prijatelj čovjeka Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, posebno Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije sve do svoje smrti, a koji je skoro stotinu puta pohodio ove prostore“. Spomenuti dopis Caritasa BiH prenosimo u nastavku:

Brojna crkvena i društvena priznanja bili su konkretni znak zahvalnosti za sve što je uradio za čovjeka ovih prostora.

Obavijest o smrti gosp. Herberta Hölza poslana je svima koji su tijekom obnašanja raznih službi u nad/biskupijama, posebno Vrhbosanske nadbiskupije i Banjolučke biskupije, bili osobno i institucionalno vezani za obitelj Ursule i Heriberta Hölz. Tijekom narednih dan dva stići konkretna obavijest o danu i mjestu sahrane pokojnog Heriberta. Kako konkretni znak ljudske i vjerničke zahvale dušu ovog dragog čovjeka i karitativnog djelatnika preporučujemo u molitve.

Gosp. Heribert Hölz rođen je 1942. godine u Duisburgu u Njemačkoj. U Drugom svjetskom ratu izgubio je oca kojeg nikad nije upoznao. U poratnoj Njemačkoj je odrastao u peteročlanoj obitelji u veoma siromašnim uvjetima i upravo je to bio razlog da postane socijalni radnik kako bi mogao pomagati drugima. Vijesti o ratu 1991. najprije iz Republike Hrvatske, a potom 1992. godine i iz Bosne i Hercegovine potaknule su tadašnjeg djelatnika Caritasa Duisburg gosp. Heriberta Hölza na razmišljanje kako pomoći. Nije oklijevao, nego je s prvom prikupljenom humanitarnom pomoći osobno krenuo 14. veljače 1992. godine prvo u Zagreb u Republiku Hrvatsku, a nakon toga i u Bosnu tj. u Vrhbosansku nadbiskupiju i Banjolučku biskupiju u kojima je ova akcija prisutna sve do današnjeg dana. Upravo je taj nadnevak 14. veljače neslužbeni datum započinjanja akcije Pomoć Bosni (Bosnienhilfe). Iako su je organizirali djelatnici Caritasa Duisburg do današnjeg dana uspješno je nastavljaju i vode, usprkos mirovini i poznoj životnoj dobi, bračni par Ursula i Heribert Hölz.

NAJNOVIJE