PREVARANTI S BALKANA Naveli Švicarca na trgovanje kriptovalutama, ostao bez milijuna eura

Umirovljeni švicarski arhitekt Manfred K. (79) i njegov partner postali su žrtve prevaranata sa Balkana nakon što su uložili dva milijuna franaka u platforme za trgovanje kriptovalutama, ali je dio tog novca nestao.

Navodno, prema pisanju švicarskih medija, za ovo kazneno djelo sumnjiči se sedam osoba, a na čelu ove kriminalne skupine bio Ardit T. Kako mediji navode, njih sedam je uhićeno prošloga tjedna na Balkanu, a najvjerojatnije se radi o kriminalcima s Kosova. Oni su već optuženi za prevaru i pranje novca.

Pored Ardita T., u skupini je bila i njegova žena kao i ostali članovi obitelji, koji su bili uključeni u nevjerojatne mahinacije, prenose Nezavisne.

Kako prijenose mediji, sve je počelo još 2021. godine. Tada je glavnoosumnjičeni otvorio fiktivnu tvrtku, koja je navodno imala sjedište u Zurichu. Ravnatelj te fiktivne tvrtke bio je navodni Ueli Schmidt. Ardit T. je kontaktirao Manfreda K. u ime Schmidta i ponudio mu pomoć u trgovanju kriptovalutama. Inače, Manfred K. je i ranije trgovao preko sličnih platformi i imao je oko 700.000 eura u kriptovalutama.

Mediji prijenose da se ne zna kako su prevaranti saznali za ove aktivnosti, ali da je šteta u milijunima eura.

Ardit T. je obećao arhitektu da se investirani novac može povući. Sve što je Manfred K. navodno trebao da uradi jeste da plati transfer novca.

Međutim, ova prevara je trajala više od dvije godine i Manfred K. i njegov partner su tek siječnja, 2023. godine shvatili da su prevareni. Do tada, oni su ovoj kriminalnoj skupini dali već oko 940.000 eura.

Ovaj novac Ardit T. je navodno koristio za provod, predstavljajući se kao uspješan biznismen. Navodno je ušao i u industriju keteringa, a slikao se i sa poznatim ličnostima. Posjedovao je nekoliko luksuznih automobila, a kod njega je pronađeno i naoružanje i municija.

NAJNOVIJE